torstai 14. toukokuuta 2015

Helatorstai 14.5, Vienti Merelle...

Toukokuun alkupäivät olivat kiireisiä.  Vene haluttiin saattaa mahdollisimman valmiiseen kuntoon, ennen 14.5 tapahtuvaa siirtoa Itäiseen Helsinkiin, Puotilaan ja sieltä sitten n. 8 mpk moottorointimatka Merenkävijöiden tukikohtaan, Särkän saarelle.


Oman haasteen siirrolle antoi maston sijoitus kannella.  Alkujaan masto sidottiin siten, että tutkateline oli pystyssä ylöspäin, jolloin maston olisi pystynyt valmistelemaan nostoa varten melkein valmiiksi, mutta tämä kuljetustapa ei onnistunut, kun kokonaiskorkeudeksi tuli lähes 5m.  Näin kuljetuslavalle nostetun veneen kokonaiskorkeus on sellainen, että emme sovi moottoritien siltojen ali, vaan joutuisimme kiertelemään mitä erikoisempia reittejä pitkin..


Eli, ei kun rakentamaan tukitelineitä ja kääntämään mastoa 90 astetta siten, että tutkateline osoittaa sivulle tai alaviistoon.
Toinen hankala asia meidän venetyypissä on istuinkaukalon tuulilasi.  Erittäin hyvä ja hyödyllinen mutta mastoa ei voi sijoittaa keskelle venettä muuten kuin korkeiden pukkien päälle.  Telakoinnissa masto on keskellä mutta maantiekuljetuksissa ei pysty olemaan, kun taas nousee liian korkeaksi.  Maston joutuu laittamaan vinottain edestä keskelle, kohti takakulmaan, tuulilasin reunaa hipoen.

Joka tapauksessa, näistäkin haasteista huolimatta vene lähti kohti Helsinkiä aikaisin aamusta, tihkusateessa.  Kuljetus meni kohtuu hyvin, VHF-antenni viisti lähipuita alkumatkasta ja taipui, mutta muita havereita ei tapahtunut.  Ahtaassa Puotilan satamassa, jossa veneitä oli vielä telakalla suurin osan, vesillelasku kävi nopeasti.

Aikaa vei eniten maston purku/kääntely nostoasentoon ja vanttien/saalinkien kiinnitys.  Maston nosto onnistui hyvin ja auto lähti kotimatkalle vähän ennen klo 12.  Operaatio vei näin kaikkiaan n 5h.

Jatkoimme Johannan kanssa rikausta, loppujen vanttien kiinnityksiä/kiristyksiä, purjeiden laittoa, mastosta tulevien kaapeleiden/johtojen kytkemistä jne..  Tavarat sisällä olivat vielä hujan hajan..

Puotilassa tapasimme myös erittäin ystävällisen pariskunnan Kössin ja Pipan.  Kössin ansiosta ja hänen avullaan saimme vuokrattua toukokuun loppupuoliskolle venepaikan Särkän saarelta.  Hänen kertomuksensa Helsingin/Suomenlinnan alueen purjehdushistoriasta ovat mainiota luettavaa.  Suuret kiitokset hänelle avusta jo tässä vaiheessa.

Illalla klo 18 aikoihin lähdimme ajelemaan kohti Särkän saarta, Hevossalmen sillan kautta, eli ns sisäväylän kautta. Merellä ilma oli varsin kolea, jopa hanskat piti laittaa käteen.
Perillä oltiin n.klo 19:40.  Laitoimme vielä tavaroita paikoilleen, sitten iltasuihku ja väsyneenä nukkumaan vähän ennen puoltayötä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti