torstai 21. toukokuuta 2015

Veneen katsastus 20.5.2015...

Jokakeväinen operaatio on veneen katsastus.  Katsastus ei ole pakollinen asia veneilyssä, mutta jos tai kun kuulut johonkin veneilyseuraan ja haluat käyttää veneen perässä veneilyseurasi perälippua, sekä

rekisteröidä veneesi tähän seuraan, tulee sinun katsastaa veneesi kesäkuun loppuun mennessä.  Katsastukseen kuuluu jokavuotinen vuosikatsastus ja sitten joka viiden (5) vuoden välein suoritettava peruskatsastus. Lyhykäisyydessään joka vuosi katsotaan, että perusasiat ovat kunnossa/hoidettu (sammuttimet, hätä-merkinantovälineet jne..) ja joka viiden (5) vuosi tarkistetaan vene myös rungon/läpivientien osalta.  Asiaan liittyy myös paljon yksityiskohtia ja jos olet kiinnostunut enenmmän asiasta, tietoa löytyy Puhjehdus ja Veneily ry:n sivuilta, esim täältä.

Tänä vuonna 2015 meillä oli vuorossa vuosikatsastus, mutta tämän tulevan matkan johdosta paikka oli poikkeus ja myös katsastimme veneen luokkaa ylemmäksi, eli rannikko.  Katsastusluokkia on 1-4 ja luokka 1 on avomeri ja 2 rannikko, 3 saaristo ja 4 suojaisat alueet.  Oman tunnon mukaan, missä liikkut.

Käytännössä meillä on veneen veneessä avomerivarustus, poislukien oransit hätä-savut (2kpl) ja toinen, ulkoa käytettävä käsipilssipumppu.  Nämä kun hankkisi tai asentaisi, niin veneen voisi katsastaa myös avomeriluokkaan.

Tänä vuonna pyysin mukaan seuran katsastajista Pertti Pulkkisen.  Maailman meriä yli 7v vuotta kiertäneen merikarhun/pallonkiertäjän.  Jopa traakisia tapahtumia kokeneen joita ei toivo kenenkään kohdalle.

Perttin kanssa juteltiin jo matkalla Särkälle, kaiken laisista asioista, joita on hyvä huomioida ja joihin on hyvä valmistautua.  Toivottavasti ei koskaan tapahdu, mutta jos eteen osuu, olisi mahdollisimman hyvä valmius selviytyä asioista.
Nämä asiat eivät ole kaikki itse purjehdukseen liittyviä, vaan myös käytännön asioita, joita hän Pirkon kanssa kokeneet maissa tai sitten kanssaveneilijöiltä kuultua..  Noilla vuosilla tarinaa on.. :-)

Lopuksi kirjoitettiin merkinnät papereihin ja leimat päälle.


Palkkioksi hyvästä valmistautumisesta veneeseen kiinnitettiin katsastustarra, muiden tarrojen väliin :-)

Tässä vaiheessa voi myös kiittää kaikkia LPS:n katsastajia hyvästä veneilyturvallisuuden eteen tehdystä työstä ja myös kiitokset muissa seuroissa samaa työtä tekeville katsastushenkilöille.  Kiitokset myös yhtäville kokemuksien jaosta.  Kertomuksia joiden parissa on vietetty monta monituista hetkeä.. :-)


Pelastuslautan käyttö,/kiinnitys ja samalla myös uimaportaiden käyttö, jos ne vedestä pitäisi laskea alas..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti