sunnuntai 31. toukokuuta 2015

30.5.2015 Särkän lähtövalmistelut

 
Oleilu Särkällä on ollut kaikin puolin mukavaa.  Meitä paljon auttanut Kössi mainitsi että Särkällä tulee aina ja ainakin näinä päivinä, mitä me sillä olimme, näin myös oli.  Fendarit ja tuplakiinnitysköydet olivat tarpeen, mutta kiinnittymiseen omien tapojen lisäksi, hyviä neuvoja ja paikallisia ohjeita löytyi saarta hallinnoivan seuran, Merenkävijä ry, nettisivuilta.
 
Kesä oli sen verran aluillaan, että kovin moni ei ollut laskenut venettään vielä vesille.  Kenties kolea sekä tuulinen Toukokuun loppupuoli oli aikaansaanut tämän, mutta eräs kesävalmisteluissa pidemmälle ehtinyt oli melkein meitä vastapäätä ollut Matti. Hän on yksi Merenkävijöiden katsastajia ja hän sekä hänen vaimonsa jakoivat kokemuksia auliisti.  Kaksi erityisesti mieleen jääneitä olivat Matin rakentamat LED-valot ja sitten kuvan operaatio, kuinka kiivetään mastoon.
Mastoon kiipeämiseen tai sinne menemiseen on monia apuvälineitä, alkaen perinteisestä puosuntuolista, mastotikkaista ja sitten jonkinlainen joukko muista apuvälineitä.  Fridassa oli käytössä mastonuraan vedettävät "askelmaliina", joista muodostui portaat.  Tähän turvavarusteena lisäksi vuorikiipeilijöiden käyttämät istumaturvavaljaskokonaisuus ja varmistukset nostimella, niin homma kävi varsin näppärästi ja turvallisesti.  Tosin vaatii tämäkin jonkinlaista fysiikkaa ja uskallusta, mutta sanoisin ehkä helpompi tapa mitä puosuntuoli ja vinssaaminen.



Särkän linnoitussaaren yksi erikoisuus on linnoitusmuurin viereen rakennettu rantasauna.  Tämän idyllisen ja persoonallisen rantasaunan on suunnitellut arkkitehti Oiva Kallio 1939.  Monta tarinaa tähän saunaan mahtuu ja yksi tarina tämäkin..  Tarinoiden mukaan siellä on myös saunonut valtion päämiehiä, salaa lehdistöltä, kun muualle ei päässyt..  Satamamestari Hansin avustuksella pääsimme nauttimaan leppoisesta lämmöstä, "lähtösaunasta".  Muutama sana vaihdettiin myös ikuisesta kysymyksestä: kuinka korkealla kuuluu olla löylyhuoneen ikkunat?  Tähän ikuisuuskysymykseen ei saatu vastatusta vieläkään, ehkä joku voisi tehdä tästä diplomityön.  Otsikko voisi olla: Veneilijän persoonallisuuden suhde löylyhuoneen ikkunan kokoon/-korkeuteen..
 Suuret kiitokset Hansille kaikesta.


Loppuilta oli sitten eväiden tekoa ja muuta valmistautumista ylitykseen, kohti Tallinnaa.  Säätila lupaili lounaistuulta 9-7m/s, tosin tuo punainen katkoviiva on jonkin verran ylempänä ja Tallinnanlahdelle lupailee jopa kevyttä tuulta, eli loppuun saattaa mennä aikaa..  Samalla hassila Pisitan saamaan? :-)

Perhosiako.. No joo, lenteleehän niitä näin kesäisinkin.  Kello soimaan 5:45 ja aamupala syödään siinä alkumatkasta.. :-)

ps. Särkän ravintolan annoksiin kannattaa käydä tutustumassa..



 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti