maanantai 1. kesäkuuta 2015

31.5.2015 Helsinki-Tallinna (Pirita)

Riki Sorsan laulun sanat menee jotenkin näin.. "..tää on se ilta, tänään se tapahtuu, ehkä tätä juttua liikaakin oottanut oon, mutta se varmaan sen arvoista on.." ja kertsissä jatkuu ".. kahdestaan tänään
bailataan, ilta tää on meidän ainoastaan. Samppanjaa tähän vaaditaan..."....  Myös Rod Steward saattoi soida mielessä ja lämpimien kesäpäivien purjehdukset sortseissa ja T-paidassa..

Ei ollut ilta, hyvä näin ja juu.. odotettu on.  Bailaamista.. noh, tavallaan kyllä ja sampanjakin odottaa kylmässä :-)

Ilma oli odotetun viileä +10 astetta, merivesi 8 (plussalla tämäkin).  Tuuli etelän ja lounaan välistä, alussa 7-8m/s ja Harmajan tietämissä 8-9m/s..  Näyttää tulevan kryssipäivä, tuumin hiljakseen mielessäni, kun Itämeren terävät aallot kastelivat kantta.  Muutama ensimmäinen venda, vastatuulikäännös, meni vähän "talviterässä" mutta pikkuhiljaa päästiin juonesta kiinni ja saatiin Ostara kulkemaan, jolloin myös kulku tasaantui.

Johannalla on jonkin sortin taipumusta matkapahoinvointiin ja illalla unohtui laittaa tätä varten varatut laastari paikoilleen, joten Johannan aamupala jäi vähän pieneksi.  Paras paikka ja tehtävä hänelle oli ohjaaminen, jolloin "oireita" ei niinkään ilmennyt.  Keskittyminen ohjaamiseen ja katse horisontissa rauhoittaa.. 

Itsellänikin oli alkumatkasta pieniä huononolon tunteita. Kun meni sisälle kajuuttaan, karttapöydän ääreen, oli mukava tulla taas kannelle.

Matkavauhtia oli 6kn molemmin puolin, mutta puolillepäiville keli moinasi niin, että laitoimme koneen avuksi ja rullasimme keulapurjeen sisään.  Lähestyimme Tallinnan matalaa ja tuulet alkoivat käymään yhä kummallisimmiksi.  Välillä tuuli 7-9m/s ja sitten ei juuri ollenkaan.  Paras tuulisifti oli 180 astetta.  Isopurje oli otettu alas ja aika-ajoin keulapurjetta käytettiin apuna.

AIS on hyvä laite isompien laivojen havainnointiin.  Tosin tuulensuunnasta johtuen kuljimme ns Tallinnanlauttojen reitin vasemmalla puolella ja näin tämä asia helppoa, paitsi että Nygrundn pohjoisviitan ja Tallinanmatalan välissä meinasi Skorpion-iskeä vasemmalta.  Onneksi pääsimme yksimielisyyteen siitä, että me väistämme.

Sukellusveneitä ei näkynyt mutta yksi epäilys kylläkin.  Oliko lentävä pyöriäinen vai mikä.. harmi että valokuvaa ei ehditty ottamaan ja tämän jälkeen tulikin tykkivene vastaan.



Rantautuminen Piritaan meni suhteellisen mukavasti.  Emme olleet siellä koskaan käyneet, joten kiinnityslenkkien hankala sijoitus ja lenkkien paksuus tuli yllätyksenä.  Myös 6-7m/s täysi sivutuuli aikaansai omat voimistelunsa mutta kiinni on ja pysyy.

Pysyminen tuli todistettua heti, sillä kun katsoin Tallinnan suuntaan, huomasin lähestyvän tumman pilven kaupungin päällä..  Äkkiä "pappatelttaa" päälle ja sitä yltyvässä lounaistuulessa viriteltiin..  Juuri ajoissa, tuumasin, kun pilven etureuna osui meihin.. Siis osui, sillä 19m/s tuuli keinutti satama-altaan veneitä aikamoisesti..  Nopeasti tilanne rauhoittui ja kävimme ilmoittautumassa sekä päivällisen laittoon.. 

Päivin ja Arin tuoma Sampanja jätetään vielä lämpöiselle kesäillalle, jotta Riki Sorsan laulun sanat osuvat paremmin kohdalleen..

Mitä jäi mieleen: Alkumatkan ryskytys, leppoisampaa menoa, loppumatkan nopeasti vaihteleva ilma ja tämä ensimmäinen lomapurjehdus kesälomalla 2015 :-)

GPS näytti matkaksi 61mpk, konetunnit 5h ja aikaa meni n. 11h
Keskinopeus 5,9kn ja max 7,1kn (lomallako?)..




  




1 kommentti:

  1. Hyvä seilorit! Jatkoittekin näköjään jo Wanhaan satamaan. Hyvä alku meriseikkailulle.

    VastaaPoista