torstai 30. heinäkuuta 2015

28-30.7.2015 Gdansk..

Olemme viettänet mielenkiintoisia päiviä Gdanskissa, Itämeren hansakaupungissa.
Ensinnäkin säätila on vaihdellut aika kovasti.  Välillä on liki hellettä ja sitten taas sade- sekä ukkoskuuroja.  Näiden rytmi on ollut n. vuorokausi, joten karkeasti joka toinen päivä on ollut parempi.  Nämä rintamat ja Johannan vatsatauti sai meidät jäämään alkuviikosta tänne.  Sitten tänään torstaina on luvattu kovaa 14-15m/s länsituulta, puuskat 19m/s, joten seuraava yritys perjantaina.  Olemme jäänet ihmeelliseen ”syvänteeseen”, sillä juuri täällä eteläisen itämeren itäkulmassa ovat nuo kovimmat tuulet. Tämän on saanut aikaan Tanskan yllä oleva matalapaine, joka liikkuu kohti pohjoista ja taas toisaalta etelämmässä oleva korkeapaine.  Tänään tuleva kovantulenrintama tuo tullessaan myös kylmempää ilmaa, tosin sitten tuuli tyyntyy ja tulee lämpimämpi ilmavirtaus J, viikonlopuksi.

maanantai 27. heinäkuuta 2015

25-27.7.2015 Gdansk..

Gdansk vanha kaupunki
Lauantai ja uusi päivä sekä Johannan hyvä hoito + nesteen nauttiminen auttoivat.  Vaikka päivä valkeni sadekuurojen saattelenemana, olo oli kuin uudesti syntynyt.. eiliseen verrattuna.

Vaikka eilen aamupäivällä tullessamme oli satamassa vielä hyvin tilaa, niin illalla tilaa ei sitten ollut enään yhtään.  Viikonloppu ja lämmin perjantai-ilta huokutteli paikalle paljon puolalaisia veneilijöitä ja juhlat olivat iloisia.  Veneitä ympäriinsä, ihmiset kulkivat ympäriinsä, kesäisissä asuissa, kesäisin mielin, hymy huulilla...

perjantai 24. heinäkuuta 2015

24.7.2015 Hel-Gdansk

Hel näytti olevan turistipaikka.  Rantaelämä ja hiekkarannat ovat ne ykkösjuttu Helissä.  Toisena asiana on tuo "hylje-akvaario", jonka kylkiäisiksi paljon oheispalveluja..

Sotilaiden muistomerkki
Gdansk sisäänajossa
Mielestäni paikka on ihan ok välipysähdyksenä tai jos haluaa viettää rantapäiviä.  Meille tämä vajaan päivän tutustuminen riittää, joten jatkoimme kohti Gdanskia.  Lähtöä varjosti kipparin huono kunto.  Myöhään illalla alkanut vatsan "ärjyminen" ei antanut oikein nukuttua ja pientä kuumettakin oli.  Oliko eilisen päivän lääkityksestä jäänyt jotain ottamatta, sitä päivän aikaan kovasti mietittiin.. ja tästä tehtiin radikaalinen päätös lisätä nesteystystä..

torstai 23. heinäkuuta 2015

23.7.2015 Leba-Hel (Puola)

Suunnitelmat ovat tarkoitettu muutettaviksi, jos on "köli syönnillä" :-) ja tänään oli 'köli syönnillä'.  Matkaan lähdettiin klo 0605 ja taivas pilvinen selvää vesisadetta tiedossa.  port Controlleri taisi olla vielä nukkumassa, kun lupaa poistua satamasta huhuilin.. kun vastausta ei kuulunut, katsottiin reitin olevan selvä ja saatiin lupa vähän jälkikäteen, kun ajettiin hänen "vartiotuvan" ohi..



keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

21-22.7.2015 Leba (Puola)

Mtkaan Puolan Lebaan lähdettiin maanantaina klo 17:20 maissa.  Tuuli oli lännen puolelta, jopa hinenen luoteesta taipuva.  Ei tuntunut oikein mitenkään Nexoksen satamassa, joka on kaakon kulmassa Bornholmia.

Ensimmäisenä, purjeiden noston jälkeen, vastaan tuli outo alus.  Sitä jo kaukaa kiikareilla ihmeteltiin, mutta kun tuli kameran etäisyydelle, jolla muuten näkee kauemmaksi mitä kiikareilla, alus varmistui suomalaiseksi.  Emme kääntyneet siinä tuulessa kyselemään, että tarvitseko apua, näytti kaveri
osaavan hommat asianmukaisesti.

maanantai 20. heinäkuuta 2015

20.7.2015 Nexo(Bornholm)-Leba(Puola)

Linnuntietä
Eiliset savut ovat jo haihtuneet ja ei edes hiillosta tai tuhkaa ole näkyvissä.  Niin helppoa asia oli, kun eri vaihtoehdot mietittiin/puntaroitiin ja lopulta Johannan herkästi tuntevalla kävellä varmistettiin päätöksen oikeanlaisuus.

Päivän askareet olivat vähäisiä.. Kauppa, eväät, ruokailu, pieni lepo ja matkaan..

Näin tuleva n86 mpk matka Lebaan alkaa ja yön yli purjehditaan.  Tuuli on aluksi 8-10m/s ja tyyntyy illan/yön aikana 2-6m/s välille, lännestä. Aikaisin aamulla kääntyy etelään.

Näin Leban satamaan päästään hyvin, sillä ohjeiden mukaan sisäänmeno on vaikeaa yli 9m/s W-N-E tuulilla.  Käyskennellään sitten Leban hiekkadyyneillä .. ainakin seuraava päivä ja siitä yhdellä tai kahdella pysähdyksellä Gdansk..

sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

19.7.2015 Nexo

Päivä valkeni pilvisenä.  Pilvet roikkuvat alhaalla enteillen vesisadetta, joka alkoi puoliltapäivin.  Pitäisi loppua yön aikana ja samalla ilma selviää.

Päästös tehty :-)
Päivä käytettiinkin ihan vain lepäilyyn ja keskusteluun tulevasta reitistä, missä mitäkin olisi.  Yksi peruskysymys on päivämatkan pituus.  Jos se yritetään pitää 30-50mpk, niin vaihtoehtoja on vähän, sekä myös elokuulle jäävä "Ahvenanmaa-aika" lyhenee.  Toisaalta itärannikolla olisi paljon mielenkiintoisia paikkoja, joista naapuriveneet kertoivat ja nettiplokeissakin kerrotaan..

lauantai 18. heinäkuuta 2015

18.7.2015 Nexo, päivä 2

Päätös ei vielä valmis..
Aamu valkeni vesisateisena.  lllan ja yön itätuuli oli kääntynyt länteen, eli kylmän rintaman jälkipuolella tulee lämmintä ilmaa, kuten nytkin, vaikka satoi ja välillä oikein kunnolla.  Ukkostakin oli.

Sade loppui puolenpäivän maissa, jonka jälkeen pestiin vene ja täytettiin vesitankit.  Päivällä käytiin vielä kiertelemässä ympäristöä.

perjantai 17. heinäkuuta 2015

17.7.2015 Svaneke-Nexo

Svaneke
Taas vähän huonosti nukuimme, ei paljoa mutta paremminkin olisi voinut. Liekö loppureitin epäselvyys vai yölliset kiinnittymiset.. Tiedä tätä.. Joka tapauksessa oli päätetty lähteä eteenpäin tänään.  Satama oli jo tyhjentynyt veneistä lähes puolilleen.  Oliko lähestyvä itätuuli aikaansaanut invaasion, vai tuleva viikonloppu?

torstai 16. heinäkuuta 2015

15-16.7.2015 Christiansö-Svaneke(Bornholm)

Yö Christiansössä meni levottomasti.  Leparit naukuivat ja yöllä luoteen/pohjoisen välillä käynyt tuuli sai veneet liikkumaan vielä enemmän.  Tarkistinkin aamuyöstä lepareiden sijainnin ja pistin yhden varuiksi lisää painetta tasaamaan.. Ei ole tullut oltua ekana veneenä lautassa, saatikka ensimmäinen lautta tuulen puolella, eli olisi tuo poijupaikka varmasti ollut parempi vaihtoehto tällä kertaa ja varmasti aika useasti, jos on vain kohtuudella tuulelta suojassa.

tiistai 14. heinäkuuta 2015

13-14.7.2015 Utklippan-Christiansö

Maanantai aamuna, luulimme olevamme ensimmäinen lähtijä, mutta moni pääsi "luiskahtamaan" matkaan ennen meitä.  Varmaan ensimmäiset jo 0500, jos ei aikaisemminkin.  Meidän klo 6 piti kohtuullisesti, sillä olimme liikkeellä 0635.  Utklippan alkoi jäämään pikkuhiljaa horisonttiin, täysillä purjeilla edetessä..  Pitkästä aikaa oli tuulta ja ei edes täysin vastaista.  Tuuli oli aluksi 4-5m/s luokkaa, suunnasta NW, taivas täysin ummessa. Vähän meinasi alkaa tiputtamaan vettä, mutta kun pistin sadevaatteet päälle se lakkasi.. En sitten ottanut sadevaatteita pois loppumatkasta, jolloin ilmakin poutautui..

sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

11-12.7.2015 Borgholm-Brergvara-Utklippan

11.7.2015 Borgholm- Bergvara

Kaarle kustaan rantasauna
Vähän huonostinukutun yön jälkeen aamutoimen aloitettiin myöhässä.  Myös eilinen kupunkiajelu oli vienyt voimat ja myös jotenkin tylsistänyt oloa.  Täytynee taas todeta, että pidemmät rupeamat nähtävyyksien hälinässä ja myös jos ei ole suoranaista ohjelmaa, erityistä mielenkiintoa, nämä pitää jaksottaa lyhemmiksi.. loppuu veto suoranaisesti ja niin näyttää tapahtuvan meille molemmille.

perjantai 10. heinäkuuta 2015

10.7.2015 Borgholm ja "huoltopäivä"....

Auto
"Huoltopäivä" oli tai siis tuli tälle perjantaille.  Päivä käynnistyi autovuokraamoon kävelyllä.  Tämä muuten löytyy myös netistä osoitteesta ....  eli tuolta voi ennakkoon varata auton Borgholmista.  Muuta paikkaa ei ole Borgholmissa.  Seuraava taitaa olla Byxelkrokn kalakauppias tai xx:ssa Kalmariin lähtevän sillan alla oleva huoltoliike.. Tätä ohjetta en lähtisi ensimmäisenä vaihtoehtona lähestymään.. :-)

Ongelmaisia datayhteyksiä 10-15.7...

Kuulumiset seuraa perässä.. Utklipan ja hylkeet, Christiansö ja 1700- luku...
Huimia paikkoja Itämerellä 😊

torstai 9. heinäkuuta 2015

9.7.2015 Päivä Borgholm

Illan tuulenpuuskat nukuttivat.. tai ne vaimenivat ja sitten nukahti.., lähdetään siitä että puuskat olivat tuo nukuttava tekijä.  Tuntuu positiivisemmalta,  sillä aamulla taas herättiin kun puuskat kertoivat, että nyt on aika herätä :-)

Veneeseen on kerääntynyt läjä kaikenlaisia kirjoja ja lehtiä.  
Näkyy kauaksi merelle

tiistai 7. heinäkuuta 2015

8.7.2015 Byxelkrok-Borgholm

Blå Jungfrun
Aamuherätys oli laitettu kello 6, mutta heräsinkin naapuriveneen lähtöön klo 5:15.  Turun pursiseuran Henriikka lähti kohti pohjoista, meitä iäkkäämpi pariskunta, ovat kierrelleet näitä vesi jo monta monituista vuotta.  Seuraava lähtijä oli naapuri toiselta puolelta, kello 5:35, Ruotsalainen Comfortina 33 ja he lähtivät myös pohjoiseen.  Näin päästiinkin meidän kellonsoittoon 6:00 ja meillä taisi olla nopein "renkaidenvaihto" tälle kesälle, sillä köydet olivat irti jo 6:15.
Yöllä tuuli oli tyyntynyt ja kääntynyt, joten se mitä nukuttiin, nukuttiin kivasti

6-7.7.2015 Byxelkrok ..

Aamupuurot ja kahvit saatiin keitettyä, joten illan kaasuihmettelyt jäi pienoiseksi arvoitukseksi.  Tämän osalta edetään suunnitelma Borgholm/Kalmari, jää odottamaan toteutumistaan.

Odotettu matalapaine atlantilta saapui, kuten sääennuste lupasi.  Maanantaina aamusta tuli muutama pieni sadekuuro, sellaisia mitkä vain kasteli paikat.  Toiset lähtivät aamusta vaihtamaan paikkaa, jopa aika myöhäänkin tulevaan säähän nähden, sillä ainut tässä lähellä oleva satama on pohjoiskärjessä oleva Nabbelund.

sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

5.7.2015 Visby-Öland/Byxelkrok

Yö meni levollisesti, vaikka aika pitkään tuli valvottua ja juhlittiin ns "hengessä mukana" etänä.  Aamun toimina oli satamamaksun maksaminen, eli täällä ilmoittaudutaan ja maksetaan sitten poislähtiessä kulutetuista palveluista.  Suihkukerta/hlö 10kr jne.  Satamapalveluihin meni 1080kr + dieseliä otettiin varuiksi 155 litraa (2300kr).  Näin aamutoimet tehty ja matkaan päästiin aurinkoisessa ja tyynessä säässä 9:30.
Tyyntä on..

lauantai 4. heinäkuuta 2015

3-4.7.2015, Visby

Visby näytti meille parhaimman puolensa, ainakin ilmojen puolesta.  Helleraja paukkui ja aurinko paistoi.  Haasteena oli, että "kalkkilaivan" ihonvärin omaavat Itämeren kävijät eivät polttaisi hipiänsä pahasti..  Kertoimet ovat kovia, mitään suuria voittoja ei kuitenkaan saatu mutta pahemmilta vammoilta säästytty.

torstai 2. heinäkuuta 2015

2.7.2015 Lickershamn-Visby..

Mastomeri allonmurtajan takana
Aamuherätys, Johanna joka-aamuinen uinti meressä ja matkaan.  Sen verran unihiekka vielä vaivasi että keulaköydet otettiin väärässä järjestyksessä irti.. siis tuulenpuoleinen viimeisenä!!  Hiljaa keskusteltiin, että ei naapurit heräisi..

Vähäinen tuuli 2-3m/s tuli SW suunasta, kuinkas muuten.  Näin matka taitttiin täysin vastaisessa ja kummallakaan ei ollut virtaa nostaa purjeita.  Kivasti menee näin, aamutoimia tehden.

keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

1.7.2015 Lickershamn...

Se on sitten heinäkuun 1. päivä ja 1/3 takana.. mitäpä näitä laskemaan, päivä kerrallaan luotuja päiviä eletään :-).

Lickershamn on ihanan rauhallinen paikka.  Tykkäsimme siitä molemmat.  Perinteisesti pidimme "vapaa päivän" pidemmän siirtymisen jälkeen ja nukuimme aamulla pidempään. Sitten miettimään päivän ohjelma muodostui ympäristöön tutustumisen tiimoille ja ihan vain oleilua, sekä huomisen siirtymisen optimointia.. mihin aikaan kannattaa lähteä Visbytä kohti.