torstai 23. heinäkuuta 2015

23.7.2015 Leba-Hel (Puola)

Suunnitelmat ovat tarkoitettu muutettaviksi, jos on "köli syönnillä" :-) ja tänään oli 'köli syönnillä'.  Matkaan lähdettiin klo 0605 ja taivas pilvinen selvää vesisadetta tiedossa.  port Controlleri taisi olla vielä nukkumassa, kun lupaa poistua satamasta huhuilin.. kun vastausta ei kuulunut, katsottiin reitin olevan selvä ja saatiin lupa vähän jälkikäteen, kun ajettiin hänen "vartiotuvan" ohi..





Tuunessä, muutaman metrin tuulessa lähdettiin Itää kohden.  1,5 tunnin ajon jälkeen tuuli virisi ja aukaistiin genua avuksi.  Ei mennyt edes toista puolta tuntia taas, kun sammutettiin moottori kokonaan.  Tuuli oli 6-8m/s luokkaa ja kuljetti ihan kelvollisesti.  Taivas oli seljennyt ja tuuli jatkoi kirimistään.  Pian taas mentiin 10 metrin tuulessa mutta se tuli takaa, eli onko onnemme vihdoin käntynyt??  Pelkällä genualla jatkettiin ja vauhtia oli 6-7,5kn välillä.

Siinä sitten loikoteltiin itää kohden ja Wladyslawowo tuli vastaan nopeammin, mitä olimme suunnitelleet.  Siinä toisillemme lentosuukkoja heittelimme ja totesimme "köli on syönnillä", joten jatkoimme samaa kyytiä Hel:n asti, johon ilmeisesti päättyy Puolan pohjoisrannan hiekat.
En tiedä tarkalleen mistä se alkaa, mutta koko matkan Lebasta oli hiekkarantaa ja telttoja yms rannoilla.

Ihan lopussa, viimeinen maili, oli taas vastaista.  Varmaan näin oli tarkoituskin, jotta ei ihan totuus unohtuisi.  Tuo vastainen oli aika reippaassa kelissä, 10-13 metrin tuulessa.  Samanlaista oli ollut päivällä, mutta kun tuli takaata, niin kansi pysyi kuivana mutta tässä lopussa tuli vesi kannelle oikein reippaasti.

Näin yksi "pit stop" jäi välistä ja se käytettiin HEL:n kaupungiin tutustumalla, "hyljenaarioon" (delfinaarion tapainen) tutustumalla.  Vähän sääliksi kävi näitä hylkeitä, sillä pieniä oli niiden altaat.  Nähtiin kuitenkin hylkeitä ihan metrin etäisyydeltä.

Päivämatkan pituudeksi tuli vähän reipas 56mpk ja aikaa kului aika tarkasti 9h (köydet irti ja kiinni).

Keli iltapäivällä oli sen verran "rapsakka" että mielenkiinnolla katsottiin kanssaveneilijöiden kanssa vuokraveneillä merelle lähteneiden edesottamuksia.  Ilmeisesti veneet piti palauttaa tänään tai huomenna, kun tuollaiseen keliin lähtivät, vastatuuleen.

Kuvan vene ei liity vuokraveneisiin mutta yksi niistä hinattiin muutaman tunnin päästä takaisin satamaan, pelastuslautta auki paukahtaneena.. Tarina ei kerro mitä oikein oli tapahtunut, mutta nuoret naiset kävivät siistyytymässä ja miehet kaatoivat polttoainetta tankkiin ja pakkasivat lautan.  Tunnin päästä lähtivät uudestaan, tosin kelikin oli jo hiukan tyyntynyt..

Ehkä huomenna mennään jo Gdanskiin.  Naapurissa oleva venekunta tuli sieltä juuri ja sanoi satamassa olevan erittäin hyvin tilaa..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti