tiistai 7. heinäkuuta 2015

6-7.7.2015 Byxelkrok ..

Aamupuurot ja kahvit saatiin keitettyä, joten illan kaasuihmettelyt jäi pienoiseksi arvoitukseksi.  Tämän osalta edetään suunnitelma Borgholm/Kalmari, jää odottamaan toteutumistaan.

Odotettu matalapaine atlantilta saapui, kuten sääennuste lupasi.  Maanantaina aamusta tuli muutama pieni sadekuuro, sellaisia mitkä vain kasteli paikat.  Toiset lähtivät aamusta vaihtamaan paikkaa, jopa aika myöhäänkin tulevaan säähän nähden, sillä ainut tässä lähellä oleva satama on pohjoiskärjessä oleva Nabbelund.
Se olisi suojaisempi länsi/lounaistuulelle, mitä tämä Byxelkrok mutta palveluja ei juuri ole eikä paikkojakaan kun 20kpl.

No, tänne jäädään odottamaan tuulen nousemista ja mitenhän sopii tähän satama-altaaseen?

Puolenpäivän jälkeen pienet ripautukset loppuivat, taivas selkeni ja aurinko tuli esille. Oli kesä taas ja T-paitakeli.  Mietittiin, että kaivetaan polkupyörät esille ja tutustutaan saaren pohjoisosaan, mutta tuntui tuo tuuli yltyvän niin jäätiin veneelle katsomaan mihin asiat kehittyvät. Käytiin kaupassa, katseltiin muutamia mereltä saapuvia veneitä.  Tuuli kiri lukemiaan ja iltapäivästä rintaman suupuessa naapurin mittari näytti reilua 17 m/s.  Tämän eturintaman ohimentyä asettui lukemat 12-14 m/s välille ja illalla vielä 10-12 m/s.  Tätä jatkui sitten tiistaiaamuun asti, välillä vähän kovempaa ja sitten hellittäen ja taas ...

Tiistain sääennuste klo 13
Tämä tuulen suunta WSW saa aikaan vähän ikävän aallokon (swell), joka aikaansaa jopa ikävää veneiden keinuntaa.  Tämä nykiminen pistää keulaköydet koville, sillä betoniaallonmurtaja ei jousta sitten yhtään.  Köysissä käytetäänkin kumijoustimia tämän nykimisen vaimentamiseksi ja ilman niitä on monet köydet ja veneen kiinnitysknaapit katkenneet tai vaurioituneet.  Nyt tämä swell oli sitä luokkaa, että pistettiin tuplaköydet eteen.  Näiden virittämisessä, soimaan oikeaan tahtiin keskenään, vietettiin useampi hetki.  Ihme kyllä, muilla veneilijöillä oli aika vähän joustimia ja heillä ei ole tapana käyttää köysissä karpiinihakoja.  Nyt ainakin, köysi ilman joustinta ja hakaa, näyttää hankautuvan ruostuneessa kiinnityslenkissä aika nopeasti poikki..siis ei edes hankaussuojaa..

Maanantai/tiistai välinen yö saatiin nukuttua kuitenkin hyvin.  Varmaan elimistö on nyt muuttunut totaalisesti tähän lomaan.. "..kuin kala vedessä me keinumme Ostaran kajuutassa.." :-)
Tuuli ujelti vanteissa ja ennuste lupaili tuulta vielä tiistaipäivälle, aina iltaan 19 asti.  Sitten on seesteisempi 24h jakso, jonka jälkeen uusi matalapaine saapuu atlantilta.  Tässä välissä on varmasti satamissa vaihtopäivät ja meillä tähtäimessä siis Borgholm.  Matkaa sinne on 30mpk/6h, joten aikaisin liikkeelle.
Ööland pohjoiskärjen majakka

Mutta tänään tiistaina käydään siten pyöräilemässä ja jos mielenkiintoisia asioita tapahtuu, kirjoitan ne tänne muistikirjaan.

Oikopolku?
Pyörälenkki tuli tehtyä, vähän yli 30km.  Oikaistiin luonnonsuojelualueen läpi, josta meinasi tulla oikea "ketun lenkki".  Onneksi puhelimessa on kompassi ja sen veran on metsässä samoiltu, että rauhallisesti samoja jälkiä takaisinpäin kunnes "kartalla taas".



Nobbelund satama?
Matkalla tuli tarkistettua tuo toinen pohjoisen satamapaikka, Nabbelund.  Kalasatamassa näkyi kaksi purkkaria, mutta on kokonaan aidalla suljettu ja portit lukossa.. no entry..Tällä kokemuksella ei voi suositella ja tälle Byxelkrokille melkein täydet tähdet (jossain parannettavaa vaikka itse ei kenties tiedä :-) )





6 kommenttia:

  1. Hieno reissu teillä. Reittinne vie piskuisen Christiansön suuntaan Bornholmin koillispuolella. Suosittelen. http://www.christiansoe.dk

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia vinkistä ja viestistä s/y Venla. Christiansön on varmasti tutustumisen arvoinen paikka ja sovitetaan jotenkin reitille.. Hyvää veneilykesää :-)

      Poista
  2. Hups, kovat ovat tuulet välillä olleet. Hienosti on matkanne edennyt . Aikaisia herätyksiä, näin moottoriveneilijän vinkkelistä :) . Me olemme Saimaalla ja käännymme kotia kohti. Aika kylmä on heinääkuu tällä Suomessa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Navakoita ja vastaisia :-( mutta eiköhän ne tästä muutu kesän edetessä :-)

      Poista
  3. Hyvää matkaa ja huikeita kokemuksia teille!

    VastaaPoista