keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

21-22.7.2015 Leba (Puola)

Mtkaan Puolan Lebaan lähdettiin maanantaina klo 17:20 maissa.  Tuuli oli lännen puolelta, jopa hinenen luoteesta taipuva.  Ei tuntunut oikein mitenkään Nexoksen satamassa, joka on kaakon kulmassa Bornholmia.

Ensimmäisenä, purjeiden noston jälkeen, vastaan tuli outo alus.  Sitä jo kaukaa kiikareilla ihmeteltiin, mutta kun tuli kameran etäisyydelle, jolla muuten näkee kauemmaksi mitä kiikareilla, alus varmistui suomalaiseksi.  Emme kääntyneet siinä tuulessa kyselemään, että tarvitseko apua, näytti kaveri
osaavan hommat asianmukaisesti.



Bornholmin suojassa tuuli oli 10m/s molemmin puolin, mutta eteläkärjen jäädessä taakse, alkoi aallokko nousta ja samoin tuuli.  Jo purjeiden nostossa olimme laittaneet isoon reivin ja sen kaveriksi aukaisimme vain vähän rullaa, sillä 10-13m/s tuuli piti vauhdista huolen, sitä oli alkumatkalla 7 -7,8kn välillä, parhaimmillaan päälle 8kn.  Tuuli tuli sen verran suoraan takaata, että suoraan Lebaan suunta ei onnistunut vahinkojiippien välttämiseksi.  Näin jouduimme ajamaan enemmän etelään, mitä olisi ollut tarvis, joka näkyi tietenkin kokonaismatkassa, tosin ei ajassa, kun arvioidut matka-ajat ollaan laskettu 5,5kn keskinopeudella.

Tämä tuuli jatkui aina klo 20 asti, jonka jälkeen tuuli alkoi laantua, kuten ennuste lupaili.  2300 aikoihin oltiin siinä vaiheessa, että tuuli oli enään 4-5m/s luokkaa mutta aalokko sellainen, että purjeet hakkasivat melkoisesti.  Aikamme tätä kuunneltiin ja katseltiin.. matka ei näin joudu ja ääni ikävä voi rikkoa jotakin, joten purjeet alas ja peltigenoa käyttöön..VP-alkoi kivasti hyrrätä ja matka joutui taas n 6kn nopeudella.

Auringonlasku länteen.
Siinä sitten ihailtiin auringonlaskut, yön pimeys, muutamat rahtilaivat, auringonnousu.. Ei ollut musta, kuten Juice Leskinen laulussaan sanoo toisaalta onko Juicen "musta" slangisana eli minusta aurinko nousee? Tässä pohdittavaa ;-)

Aamu Aurinko nousee.. Pohjoisesta!
Sääennuste piti aamullakin paikkanssa, klo 5 jälkeen tuuli nousi vähän ja kääntyi etelään.  Näin se tuli, meidän kurssiin nähden, hyvästä suunnasta ja taas saatiin purjeet ylös. 5-7m/s tuuli vei meitä mukavasti aamu auringossa kohti Leban satamaa.  Ensimmäinen vastaantullut purjevene havaittiin klo 4, puolalainen s/y WYLOMEK meni Bornholmin Nexokseen (jälkeenpäin katsoin).  Seuraavat aamuvirkut tulivat kuuden jälkeen.

Leba sisäänajokanava
Leban satamaan pitää pyytää ajolupa. "port control" valvoo, sillä satamasta olevat risteilylaivat tekevät usean kierroksen merellä päivässä ja kanavaa ei mahdu montaa isoa venettä rinnan.. yhtenään päivällä on risteilyalusliikennettä, kun turistit liikkuvat, keskipäivällä ja siitä iltaan..

Leban satamassa paikat ovat ihan "länsimaista" luokkaa.  Satamamaksu sähköllä 60 paikallista/yö, eli n. 15€ ei ole paha.  Svaneke oli 45€ ja Nexo 26€

Turisteja on valtaisasti.  Aamupäivällä suunta on rannalle yhtenä jonona ja sitten iltapäivästä takaisin.. Illalla syödään hyvin lukuisissa "keskustan" ravintoloissa.

Aamupäivä hiljaisempi, käytiin 7km
kävelyllä ja hiekkarantaa riittää..
Siis tämähän on puolalaisten "riviera".  Saksalaisia on myös ja paikalliset osaavat paremmin saksaa, mitä englantia.  Englantia ei puhu juuri kukaan..

Hiekkarannat ovat upeat ja niitä on monta monituista kilometriä. Jos vain on aamuvirkku, niin saa olla rauhassa, klo 10 jälkeen niillä on tuhansia Itämerestä nauttivia, omine kangasaitoineen..

Horisonttikuoharilla, tihkusateessa :-)
Kävimme nauttimassa "horisonttikuoharin" rantahiekalla ja olimme tyytyväisiä, vaikka juuri silloin sataa ripotteli hiljakseen.  Lämmintä oli kuitenkin lähes +25.

Niin, matkan strategiset mitat olivat 99 mpk ja 15,5h.  Keskinopeus 6kn ja max tuuli 14m/s alkumatkasta.  Pisin matka siis tälle kesälle :-)

Seuraava kohde on Waladyslawowo, jonne lähdetään torstaina aamusta.  Matkaa on n. 34mpk, eli hiukan pidempi, mitä Hökän saunaan :-)

Niin sellaisen huomion tein, että AIS-lähetin kyllä toimii, mutta jostakin syystä Marinetrafiic:n sivuilla venemme sijainti ei näy sitten Bornholmista lähdön.  Oliko alkuvauhti niin kova, että poistivat luullen moottoriveneeksi tai sitten jokin muu tekninen häiriö..  SPOT-lähetin toimii ja itselle tähän muistiin laitan, että vaihdoin patterit siihen klo 0215, 21.7.2015..

Aurinkoista kesää kaikille :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti