maanantai 27. heinäkuuta 2015

25-27.7.2015 Gdansk..

Gdansk vanha kaupunki
Lauantai ja uusi päivä sekä Johannan hyvä hoito + nesteen nauttiminen auttoivat.  Vaikka päivä valkeni sadekuurojen saattelenemana, olo oli kuin uudesti syntynyt.. eiliseen verrattuna.

Vaikka eilen aamupäivällä tullessamme oli satamassa vielä hyvin tilaa, niin illalla tilaa ei sitten ollut enään yhtään.  Viikonloppu ja lämmin perjantai-ilta huokutteli paikalle paljon puolalaisia veneilijöitä ja juhlat olivat iloisia.  Veneitä ympäriinsä, ihmiset kulkivat ympäriinsä, kesäisissä asuissa, kesäisin mielin, hymy huulilla...


Kirkonkellourut vai kellopeli?
yläpuolella oli yhtä mosta kirkonkelloa
mitä koskettimia.
Osa lähti pois jo lauantai aamuna, kun satoi sadekuuroja, osa jäi vielä sunnuntaille ja uusia tuli tilalle.  Täällä on ihan kansainvälistä meininkiä, minusta paljon mukavampi, mitä Tallinnan vanhakaupunki, tosin uutuus saattaa tehdä tepposen tässä vertailussa, mutta täällä venesatama on osa keskustaa.  Vanhin poikani kehui paikkaa, kun täällä viime syksynä kävi ja ei turhaan.. Oskulle terkkuja :-)

No, mitä kohokohtia viikonloppuna..

Tykkäsin kovasti vesisadehetkistä.  Istuttiin ja juteltiin, hierottiin jalkapohjia ja päänahkoja, ihan vain oltiin läsnä, toisillemme.  Lyhyitä hetkiä mutta jäävät mieleen, ei kiire minnekkään, tuntea toisen kosketus..  Tätäkin lomapurjehdus voi olla :-)

Yön valot
Lauantai-illan iltakävely, ihan vain extempore lähdettiin ja siinä kanavan rantaa tepastellessä oli moninaisia paikkoja joissa soitettiin elävää musiikkia, elävien muusikoiden toimesta.. lämpötila oli 20 asteen tuntumassa, lämmintä, vaikka kello alkoi lähennellä puoltayötä.. valaistus ja tunnelma .. tuossa sormen päässä :-)  Lopuksi vielä mahtava ilotulitus, joka kesti ja kesti.. tuntui tulleen kuin tilauksesta, myös meille..

Fakiiri vai fagiiri?
Olemme nyt olleet kaksi kuukautta reisussa. Eletty tätä kesää, tätä matkaa, mennyttä vuotta, näitä hetkiä.  Hetket voivat olla hiuskarvan varassa, millimetrien päässä tai jopa lähempänä.  Näkeekö ne, osaako tai uskaltaako niistä nauttia tai tarttua, vai juokseeko asiasta toiseen, ymmärtämättä mitä oikeastaan tapahtuu..  Tässäpä minulle pähkinä purtavana ja kaikkea tällaisella Itämerenkierrolla pohditaan ja hyvä olisi pohtia muulloinkin.. tuli taas mieleen Pave Maijasen laulama laulu "Elämän nälkä".. Nälkää on hyvä kerätä, tavalla jos toisella ja se toiselle osoittaa..  Tätäkin tältä löytyy..

Yksi lähes 20:stä kirkosta Gdansk:ssa
Pientä takapakkia tuli sunnuntai-iltapäivästä kun kaupungilta palattiin.  Johanna söi pienen iltapäivävälipalan kaupungilla ja puolen tunnin päästä alkoi olla huono olo.  Onko samaa tautia, mikä jylläsi minussa perjantaina??  Johannassa on kyllä moninkertaisesti voimakkaampi, kun ei pelkällä kuvotuksella selviä.. Osaisimpa hoitaa häntä yhtä hyvin, mitä hän minua.

Suunnitelma jatkon suhteen oli, että lähdetään maanantaina 27.7 aamusta kohti Gotlantia ja siitä sitten ylöspäin kelien mukaan.  Matalapaineita on taas tulossa atlantilta, kulkevat Tanskan yli koilliseen ja ennuste lupaa kovempaa tuulta ke-pe ajalle, ainakin eteläiselle Itämerelle.  Keski-itämerellä tuulee vähän vähemmän.. n 10m/s lounaasta.  Ehditäänkö lähteä vielä tiistaina? ja lähdetäänkö nyt sitten Klaipedaan..  Aika näyttää tämän..

Tänne tuli toinen suomalainen vene YANO ja he olivat lähdössä Klaipedan kautta kotisuomeen.  Ihan sitä samaista reittiä, mitä mekin olemme suunnitelleet, Klaipeda, Liepaja, Ventspilts.. mutta nyt nämä pöpöt vähän sotkevat ohjelmaa.  Aikaahan meillä on, eli sen puolesta ei kiirettä mutta olisihan se ollut mukava vaihtoehto mennä vähän matkaa kimpassa.. "katsomaan venäjänromantiikkaa"-kuten kippari asian ilmaisi.  Emme taida nyt vain ehtiä siihen vanaveteen..

Seurataan säätiedotuksia ja ensimmäinen juttu on saada Johanna terveeksi..  Onhan meillä mukana kaikenlaisia lääkkeitä, joita lääkärin konsultaatiolla hankittiin.  Katsotaan sieltä jotain tähän sopivaa ja mummin (äitini) ohje lisäksi.. Cognac..

1000v vanha hauta..
Gdansk on yli 1000v vanha kaupunki.  Moneen kertaan muiden valloittamaksi joutunut, toisessa maailmansodassa 80% tuhoutunut. Historiaa piisaa..
Sitä väkisinkin tulee miettineeksi mitä 1000v sitten nykyisen Suomen mailla tehtiin/tapahtui?

Toisaalta Puola itsenäisenä valtiona on nuori. Niin moni, tätä keskiajan eurooppalaista mahtivaltiota on valloittanut ja hallinnoinut.  Ja minneppä muualle nykyaikaimme kohumyrkyn poloniumin juuret johtaisivat, kun Puolaan, sillä Marie Curien oli puolalainen fyysikko, alkuaine poloniumin löytäjä.  Tätä esim Arafat ja Litvinenko saivat vähän liikaa..

Jaahas, taitaa olla päivän purjehdukset purjehdittu.  Katsotaan päivän siirto aamulla..
Gdansk hiljenee vajaan 20 asteen lämmössä, ympärillä puheensorina, josta en ymmärrä mitään.. :-)




6 kommenttia:

  1. Voimia teille molemmille sinne aavan ulapan taa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mikko :-) Tilanne on jo ohi ja tänään tiistaina touhuttiin jo kovasti. Ukkoskuurot ovat seuranneet toisiaan, joten jäädään tänne, kunnes rintama/matalapaine hellittää.. kenties torstai/perjantai... Huoltotöitä.. :-)
      Terkkuja myös sinne!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kokeilin ekax kun pari kertaa meni pitkät tarinat bittien taivaaseen...

      Poista
    2. Noniin, aika juoksee mut niin merimailitkin. Paljon ootte kerinneet kokemuksia ja hienoja paikkoja bongata ja kipparin tarinat vaan paranee. Mukava lukea täällä aavan toispual blogia taiston tauottua ja antaa ajatuksen peesata.
      Hyvää loppureissua myös!

      Poista
    3. Kiitos Seppo, paljon ollaan saatu aikaiseksi ja kotimatka mielessä siintääpi.. Nähdään viimeistään syyskuussa ja peliporukalle terveisiä, ei ole vielä suomut kasvaneet mailakäteen, joten odotettavissa mukavia hetkiä.. :-)

      Poista