tiistai 11. elokuuta 2015

10-11.8.2015 Maarianhamina-Kastelholma ja loma...

Itäsatama
Itäsatamassa aamu valkeni auringoisena ja lämpöisenä.  Eilen epäonnistunut kauppareissu oli tarkoitus tehdä heti aamusta, mutta meitä nukutti sen verran, että ihan heti ysiltä ei päästy liikkeelle.
 Ilmeisesti aikaero vaikuttaa ja myös jotain tekemistä oli alitajunnasta kuuluvalla kuiskauksella, ".. anna kauppiaan täyttää hyllyt uusilla tuoreilla tuotteilla rauhassa..",  näin viikonlopun jälkeen.  Joten lomamoodi syvenee..



Matkaan joka tapauksessa päästiin puolenpäivän jälkeen.  Lähdön ajoituksen kannalta oli otettava huomioon Lemströmsin kanavan aukeaminen.  Ilman tuota venäläisten sotavankien kaivamaa kanavaa, matka Lumparnin pohjoisosaan olisi arviolta lähes nelinkertainen.  Kanavassa on kääntösilta, joka aukeaa tasatunnein, jos vene on hyvissä ajoin odottamassa.  Ajoaika kanavalle oli itäsatamasta puolisen tuntia.  Hiljakseen ajeltiin, kun hyvissä ajoin oltiin liikkeellä ja nautittiin siinä samalla erittäin tuoreista sokerimunkeista... :-)
Lemströmsin kanava

Olimme 15min ennen tasatuntia kanavan suulla ja jäimme odottamaan kanavan suuaukon sivussa olevaan poijuun.  Meidän seuraksi tuli myös turkulainen vene LAURA.  Koulut alkava siellä vasta ensiviikolla, joten heillä vielä viikko lomaa jäljellä.

Kanavan läpiajossa ei sinänsä mitään ihmeellistä, kunhan ottaa mahdolliset virrat huomioon.  Niitä kanavissa on aina.  Tästä kanavasta olen mennyt läpi edellisen kerran 1989, joten näin se aika vierähtää..  Lumparnin pohjoispuolella pidettiin pieni uimatauko.  Vesi on "lämpöstä" ja uimakelpoisen näköistä.  Ei kirkasta, mitä se on esim Gotlandin suunnalla.

Energiaa että puntti tutisee..
Kastelholman vierassatama on ihastuttava ja ainakin nyt rauhallinen.  Se on suurimpia Ahvenenmaan vierassatamia Maarianhaminan jälkeen.  Hyväntuntuinen sauna, joskin sieltä puttuu ikkuna.  Sähkö, WiFi, hyvä vesi jne.. siis kaikki veneilijän palvelut + nähtävyydet ja Micke Björklundin isännöimä ravintola Smakby

Nähtävyyksistä kuuluisin on Kastelholman linna.  Pihalla kasvaa vanha voimaannuttava puu, josta molemmat kävimme ottamassa aimo tujauksen energiaa.
Reitti Maarianhamina-Kastelholm
Tähän taitaa päättyä myös meidän Itämeren linnoituksiin tutustuminen.  Illallinen Smakbyn ravintolassa ei tuottanut kuitenkaan suurta kulinarista nautintoa, saatikka kun tuon nautinnon suhteutti paikan hintatasoon.  Onpahan käyty nyt sieläkin ja henkilökunta oli kyllä erittäin aktiivista, sekä palveluhaluista, vaikka pyytämämme ikkunapöytä olikin varattu, mutta aukioloaikana sinne ei ketään kuitenkaan tullut.

Joka tapauksessa satama ja Kastelholmin linna tekevät paikasta tulemisen arvoisen.

Matkaa Marianhaminasta Kastelmolmaan tuli 12,5 mpk


..Aavan meren tuolla puolen jossakin
on maa.. 
Kohti loppukesää..
Nyt Ostaran blokkari on "kesäduuninsa" tehnyt ja alkaa painumaan pieneen "nirvanaan" lämpöisessä kesäillassa, sekä kirmaa kesälaitumille.  Matka jatkuu läpi Ahvenanmaan ja Turun saariston, kohti Helsinkiä.  Blokipäivityksiä tulee tästä eteenpäin epämääräisemmin..  ;-)  AIS ja SPOT näyttää sijaintia edelleen ja ilmoitukset kommenteista napsahtaa kännykkään :-) Kiitos etukäteen :-)

Helsingissä tai siellä päin on tarkoitus olla viikon 35 alkupuolella. Syyskuun alussa nostetaan vene telakalle, pestään ja siistitään.  Ostara on toiminut hyvin meidän kesäkotina ja näin varmasti tulee olemaan myös tulevinakin vuosina.
Yhteenvetoa kesän kokemuksista on tulossa, ehkä jo tässä loppuviikkojen aikana.

Kiitokset mukana seilanneille..



2 kommenttia:

  1. Suuret kiitokset Ostaran bloggarille kesäduunin tekemisestä. Oli mukava seilata kanssanne osin tuttuja maisemiakin. Nauttikaa loppulomastanne täysin rinnoin !!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu ja Matti.. Päiväkirjaa pidetään edelleen ja niistä yhden pistin jo tuonne jatkoksi, jotta saadaan matka päätökseen ja ei tarvitse muistella epämääräisiä tulevina vuosina..
      Tapaamisiin 2xJSa

      Poista