sunnuntai 9. elokuuta 2015

9.8.2015 Arholma(Ruotsi)-Maarianhamina..

Arholma, Hyvää matkaa :-)
Ilta Arholmassa oli ihastuttava. Tosin kauniilla ja lämpimällä ilmalla oli siihen suuri osuus sekä seura.  Saimme nukkua rauhassa, vaikka aamulla herätessä huomasimme veneen kääntyneen 180 astetta.  Tuollaisella pienellä vireellä tällä ei ole merkitystä, mutta kovalla tuulella kyllä.  Aamutoimet tehtiin verkkaisesti, omalla tahdilla. Oliko haikeutta ilmassa, sillä nyt lähdemme takaisin Suomeen ja ei osaa sanoa, tulmmeko tänne milloin takaisin, jos koskaan.

Ankkurikettingin pesulaitteen proto
0915 alkoi ankkurinnosto-operaatio.  Sinänsä siinä ei ihmeitä, ainut se, että tässä paikassa ei varmasti ole hiekkapohjaa, vaan savea/hiesua.  Näin olikin ja pohjassa liikkunut ketju + ankkuri sen mukaisesti savessa.  Näin metri kerrallaan ketjua sisään ja harjalla putsaten.. Ensikaudella meillä varmaan on tähän hommaan laite, joka hoitaa tämän työn mutta aamuauringon paistaessa kaikki tuli tehtyä.

Terveiset sulle :-)
Arholman itärantaa ylös ajaessa, aivan koilliskulmassa on kivalla paikalla mökki.  Siellä näytti pariskunta olevan aamupalalla ja yllätykseksemme alkoi kädet heilua.  Heilutus ei näyttänyt mitenkään vihaiselta, vaan päin vastoin, ilosta. Päättelimmekin, että moni ajaa tuosta paikasta ohi kesän aikana ja he halusivat toivottaa "hyvää matkaa".  Hieno ele, joka toi hyvän mielen koko miehistölle.
Merimatka alkoi kevyessä tuulessa.  Edellisillan nautiskeluiden humussa oli suuntia kohteeseen unohtunut katsoa, joten ajoimme vähän pohjoisemmaksi, mitä olisi tarvinnut.  Lisäksi muistu mieleen, että eihän siitä Nåtön pohjoispuolella olevasta sillasta mastoveneillä kulkemaan, vaan on mentävä ihan Nyhamn:n kautta, etelästä. Lopulta suunta korjautui kohdalleen.  Ammattiliikenteen laivoja ja huviveneitä. Niitä oli enemmän mitä oli juhannuksena tullessa.
Olisiko levälautta?

Tämän lisäksi keskellä Ahvenanmerta oli oikein "levälauttoja", mielestämme.  Ensimmäiset koko matkalla, sillä muualla vesi on vain ollut tasaisen "rakeista".. Harmillista.

Loppua kohti tuuli hiukan voimistui, jopa 4-6 metrin luokkaan ja tämä antoi mukavaa lisää, sekä tasoitti menoa. Koko matkan kuitenkin oli kone päällä. Näin nopeus 6-7 kun välillä, kaasulla säädellen..

Björkön eteläpuolella ylitimme taas kesäkuun vanavetemme. Silloin mentiin länsisatamaan, nyt itäsatamaan.  Perillä oltiin 1540 maissa.  Siinä otettiin vähän horisontin ylitystä ja myös tasoitettiin aikavyöhykkeen aiheuttamaa väsymystä, jonka jälkeen lähdettiin maksamaan satamamaksua +
kauppaan.  Oli sunnuntai ja kello oli vähän yli 17.. Hiljasta on.. ja totesimme keskustan kauppojen olevan kiinni..
Onneksi kotipitsa oli auki, josta otettiin tälläkertaa pitsat veneelle.
Mihin kaikki ovat menneet? Maarianhamina

Näin olimme saapuneet takaisin Suomen aluevesien sisäpuolelle.  Moodi on ollut jo viikon kotia kohti, nyt nautitaan näistä lopuista kolmesta viikosta saaristossa...
Näyttää suurin osa lopettaneen kesälomansa, sillä satamassa on vain kourallinen veneitä.. Luultavasti meille sopivia kivenkoloja ja kalliorantoja on vapaana..
Reitti Arholma-Maarianhamina




 Matkaa tuli kaikkiaan 38 mpk, reilu 6h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti