tiistai 18. elokuuta 2015

17-18.8.2015 Björkö

Miinalaiva Uusimaa
Emme jääneet odottamaan Naguun koululaisien viikonlopun alkua, vaan suuntasimme kauniissa kesäsäässä ulkosaaristoa kohti.  Jo jonkin aikaa siinti mielessä päästä käymään Bengtskärin majakalla ja tätä silmällä pitäen seuraava kohde on Björkö.  Esiselvityksien mukaan kuvankaunis luonnonsatama, jota ei pitäisi ohittaa.

 Reitti Björkköön kulki aluksi samaa vanavettä pitkin, mitä tulimme, sillä Nauvon itäpuolitse kulkevassa vaihtoehtoisessa reitissä on 15m korkeaXXX maantiesilta.  Tämä on liian matala meille, joten seuraava vaihtoehto on Nauvon ja Korpoon välinen väylä.

Kansikuva..
Tätä reittiä olikin turvallista mennä, sillä jo heti alkumatkasta meitä saattoi puolustusvoimien miinalaiva Uusimaa.  Emme tienneet vielä, kuinka monta tai paljon, tulemme näkemään näitä rannikkoamme vartioivia aluksia.

Matka meni leppoisasti 1-2m/s vastatuulessa.  Jossakin vaiheessa tuuli osoitti viriämistään ja nostettiin isopurje jo ylös, mutta sitten taas..  Reitti suuntautui alussa lähteen ja sitten likimain suoraan etelään, Utön ohi kulkevaa syväväylää pitkin.  Liikenne oli hiljentynyt huomattavasti eilisestä, mutta muutamia veneitä tuli vastaan ja jokusella oli myös sama suunta etelään, mitä meillä.

Björkö sisäänajo vasemmalta
Juuri ennen Björköä meitä tervehti hylje.  Kesäkuussa kun lähellä näitä vesiä olimme, emme nähneet ainuttakaan, vaikka Utössä tapaamamme luotsit sanoivat, että hylkeitä on paljon.

Björköön ajoimme kaakon suunnasta, sitä leveämpää reittiä.  Leveä ei tuokaan ollut, mutta hyvin merkitty.  Saaren "laguunissa" oli jo muutama vene ja aikamme vaihtoehtoja puntaroitua, päätimme kokeilla rantautumista kahden veneen välissä olevaan kallionnoukkaan.  Lähestyessämme kalliota, tuli naapuriveneen kippari vastaan ottamaan köysiä ja kertomaan mahdollisesti rannassa olevista kivistä.

Björkö sisäjärvi
Matalahan ranta oli ja ensimmäisellä yrittämällä kopsahdimme kiveen tai kallioon ja jäimme vielä vähän kiinni kivien väliin.  Vähän taaksepäin ja pääsimme jo maihin, tosin jouduimme ottamaan vielä uudestaan rantautumisen, koska ankkuri ei ottanut kiinni kunnolla..

Björkö on kuvankaunis paikka, ainakin tällaisena kauniina kesäpäivänä.  Sisäjärvi on ihmeelinen ja kirkasvetinen.  Järven ympäri kiertää luontopolku, jonka kiersimme vielä maanantai-iltana.  Kuvia tuli napsittua "monta rullallista", vaikka kinokameraa meillä ei ole.  Suosittelemme käymistä täällä, ihan ajan kanssa.

Hyttyshyökkäys, jalka kerrallaan..
Sen verran ilma on lämminnyt, että illalla meitä kohtasi, "makeavesipesun" jälkeen, kesäinen yllätys.  Aurinko painui jo alemmaksi ja hyttyset olivat liikkeillä sankoin joukoin.  Niitä tuntui olevan ihan mustanaan ja epäilimme niiden olevan jo niin kehittyneitä, että osaavat pujottaa läpi hyttysverkkomme "yksi jalka kerrallaan, siivet ja lopuksi kärsä".  Tämän taktiikan muistan isäni sanoneen, hyttysten oveluudesta, kun ollimme kesälomamatkalla lapissa telttailemassa ollessani vielä pienimpi..  Ovat varmaan kehittyneet noilta ajoilta..
Sisäjärven kirkas vesi

Päätimme jäädä vielä yhdeksi päiväksi Björköön, nauttimaan kauniista kesästä.  Tiistaipäivä meni täysin kallionkolossa löhisten, lämmöstä ja toistemme läheisyydestä nauttien, tekemättä kerta kaikkiaan ei mitään...  Olikohan meillä liian vähän tällaisia löhöpäiviä??  Vaatii varmaan vähän aikaa pohtia koko reissua, että vastaus tähän saadaan..
Lehmät kesälaitumella ja
saartoivat ranskalaisten kumpparin

Björkön oli löytänyt myös ranskalainen pariskunta.  He purjehtivat pari vuotta sitten Suomeen ja jättäneet veneen helsinkiin.  Lentävät kesäisin helsinkiin ja viettävät parin kuukauden kesäloman purjehtien Suomen saaristossa..  Kippari "kirmaili" kallioilla haltioissaan, kuten itsekkin tein.. mainitsi, että täytyy hakea vaimokin katsomaan..


Säätiedotus näyttää lupaavalta, sillä torstaina näyttäisi olevan sellainen päivä, että hyvin todennäköisesti pääsisimme käymään Bengtskärissä tai sitten perjantaina..  Näin illalla etsittiin puhelinnumeroita, joista lähdemme kyselemään tätä mahdollisuutta, menemistä joko omalla veneellä tai yhteysaluksella..  Aamulla siis soittelemaan..

 











Matkaa kertyi Nauvosta 28mpk ja aikaa meni 4h40min.  Harmi, että marinetrafigin sivut eivät näytä kulkemaamme reittiä, jonka voisi laittaa kuvaksi tänne..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti