lauantai 8. elokuuta 2015

8.8.2015 Sandhamn-Arholma

Idyllillinen Sandhamin kylä
Sandhamin yö oli vähän rauhaton.  Illalla, lipunlaskun jälkeen ollet sadekuurotkaan eivät kovin paljon menoa rauhoittanut, sillä juhlat olivat jo käynnissä.  Veneitä pyöri satamassa, etsien paikkaa, mihin kokan voisi työntää.  Satamaan sisäänheittäjät olivat jo työnsä lopettaneet, joten loput saivat hoitaa asiansa niin hyvin kun pystyivät.  Täällä tuntuu olla tapana, että kysytään sopiiko tulla ja sitten aletaan keskustelemaan.

Emme jääneet juhlimaan Sandhamiin tämän pidempään, vaan kohteemme on pohjoisempana.  Tänään on tarkoitus jatkaa saariston katselua ja ajetaan ensin pienempiä väyliä, saarten lomassa.  Sitten suunnataan isompaa sisäväylää pitkin kohti "ruotsinlaivojen" kulkuväylää ja tämän yli kohti Arholmaa.  Loppuosa on paljolti samaa, mitä tulimme juhanuksena matkalla Tukholmaan.

Pieni otos veneilijöistä..
Paljon on veneitä liikkeellä ja melkein joka kallionkolossa on vene ankkurissa.  Myös se on silmiinpistävää, että yli 90% purkkareista purjehtii vaikka tuulta on 1-3m/s... myötätuulta.

Vartiointi pelaa..
Näin vastaan tuli monta venettä, myös syvällä sisäväylällä oli vartiointi pällä, sillä rajavartioston laiva partioi siellä.. rauhalliselta näytti :-)

 kun aloimme lähestyä "ruotsinlaivojen" kulkuväylää, tuli heti ensimmäiset laivat näkyviin..  Kun olimme ylittäneet väylän, seurasi Siljan laiva heti perässä, ihan kuten kesäkuussa.

Saavutaan "ruottin"-väylälle
Arholaman satama on kaunis.  Sataman laituri näytti niin täydeltä, että emme lähteneet sieltä välejä etsimään, vaan laskimme keulasta ankkurin ja jäimme kahdeksan (8) muun veneen kanssa redille.

Ruokailun jälkeen hymyilyttä :-)
Ilta oli lämmin ja kävimme uimassa veneen perästä.  Lopuksi vielä viimeiset Gotlannin ruokaostokset, lampaan pihvit.. se oli sitten siinä :-)

Arholman itäsatama
Nyt on lauantai ja viikko sitten saavuimme Gdanskista Gotlantiin, eli viikko+1pv Puola/Arholma.  Pari taukopäivää on ollut, vesi puhdasta, paitsi Gdanskin lahti, Nåttarön lakuuni aamulla ja jossakin kohtaa keskisaaristossa oli levää.  Ei kuitenkaan lauttoina.

 Huomenna on tarkoitus ylittä Ahvenanmeri ja mennä suoraan Itäsatamaan.  Heikkotuulinen jakso jatkuu vielä, joten moottorointia tiedossa..

Reitti Sandhamn-Arholma
Kivantuntuinen paikka tuo Arholma, vaikka ei saarta sen kummemmin jaksettu lähteä kiertämään.  Sitten seuraavalla kerralla ..

 Matkaa tuli tehtyä 39mpk, kutakuinkin 6h

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti