perjantai 7. elokuuta 2015

6.8.2015 Fårösund-Nåttarö

Fårösund jää taakse
Aamuherätys mukavasti 6:30.  Kastetta veneen pinnassa on ollut muutama edelisenä aamuna kovasti, kuten tänäänkin.. Syksy?  Veneilijöitä ei ole liikkeellä joten olisko syksy?  Nytkin kolme venettä tässä marinassa ja oliskkohan kolme yhteensä kahdessa muussa..  Hiljasta on ja oikeastaan vilkkaampaa oli vain Christiansoessä ja Svanekenissa.  Puolassa oli hyvin tilaa ja itäpuolella Gotlantia.

Aamu oli hyvin tyyntä, kuten oli odotettavissa.  Roskiksen tyhjennys(veneen) ja matkaan.  Aamupala syötiin matkalla.  Eilinen ennuste lupaili koko matkalle kevyttä tuulta, jos tuulta on.  Alkuun vastaisempaa ja sitten paaralta (vasemmalta), eli etelän puolelta kulkusuuntaan nähden.

Reitti Fårösund-Nåttarö
Näin myös toteutui.  Alussa oli 2-4m/s vastaista ja sitten tuo vähäinen tuuli loppui kokonaan, kunnes loppumatkasta kääntyi lounaasen.  Noin kevyeeseen vastatuuleen ja tälle matkalle, emme purjeita nostaneet, vaan ajoimme koneella, lopulta koko matkan. Näin tuo 69mpk matka taittui n.11 tunnissa.  Matkalla aurinko paistoi lämpimästi, välillä oli pilvessä ja taas paistoi.  Vastaan tuli yksi (1) huvivene ja nähtiin neljä kauppa-alusta.  AIS-lista oli aika tyhjää.. Syksykö?  Ei osaa sanoa..

Vanaveden ylitys?
Mielenkiintoinen tapahtuma oli kello 09:18:35, kun ylitimme oman vanavetemme, jonka jätimme 30.6.  Tuolloin lähdimme Gotska sandöstä ja kohteena oli Gotlannin länsipuolella oleva Lickershamn. Näin eteläisen Itämeren ympyrä sulkeutui, hiukan yli kuukauden matkan jälkeen.. aika äkkiä tuo aika vierähtää..



Pienet tirsat merenneidolle..
Osa Nåttarön itäisestä lahdesta
Nyt kohteena oli Nåttarön "lakuuni".  Pitäisi olla ja on suojainen paikka.  Paikalla oli muutama muukin vene.  Johanna laski, että yli 60 venettä tuossa lahdenpohjukassa.  Osa keula rannassa ja pieni osa ankkurissa. Hienon näköinen paikka, kuten suosiosta voi päätellä.  Laskimme keulasta "lekan" mereen, siten että viimeiset ilta-auringon säteen saadaan nautittua.  Johanna laittoi illallisen, tänään possua kanttarellikastikkeessa ja kyllä maistui tuon päivämatkan päätteeksi ja Johanna kävi taas uimassa.

Muuten, jos joku miettii, että paljonko polttoainetta mahtaa kulua tuollaisella 11h koneajolla Gotlannista Ruotsin rannikolle.  Meillä se on n. 3,5 litraa tunnissa (paras arvaus).  Peruste on 2 litran diesel ja 2100 r/min.  On olemassa varmasti taulukoitakin tuohon, mutta tuo arvaus on riittänyt meille.  Näin 11h tekee 38 litraa ja karvan yli 50€..

Huomenna on tarkoitus jatkaa matkaa kohti Sandhamia, läpi Ålön maisemien.  Anu ja Matti kehuivat Ålön poukamia ja niihin lähdetään tutustumaan.  Olikos se vuosi 2007 kun olivat täällä? Matkaa tulee ehkä n. 34 mpk...

Yön ainoa valopilkku?
Hieno päivä oli edetä, vaikka purjehtimaan ei päästykkään, merenneitoni ja minä, kuten eräässä laulussa sanotaan :-).  Huomiseksi on luvattu etelätuulta, alle 2-7m/s, joten katsotaan miten purjehditaan huomenna, kun edetään pohjoista kohti.  Apuja myötätuuli tuo joka tapauksessa etenemiseen, myös lämmössä.

Ilta hämärtyi Ahvenenmaalaisen veneen lipunlaskutöräytykseen.  Olihan meitä kaksi, jotka laskivat tuolloin lipun.  Sitten päästiin virittelemään ankkurivaloja, joihin kuuluu itse ankkurivalo mastonhuipussa + takastaagissa perinteinen/kotoinen myrskylyhty.. Pohjoista kohti siis.. :-)







  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti