perjantai 7. elokuuta 2015

7.8.2015 Nåttarö-Sandhamn..

Aamulla mereltä tuleva henkäys..
Matka Nåttaröstä Sandhamiin oli suunniteltu niin sanotusti ”saariston maisemamatkailuksi” ja niin se olikin alkuosuudeltaan. Älå:n sopukat saimme ihailla kaunista saaristoa, mutta sitten alkoi jostain mereltä työntyä sankempaakin sankempaa sumua, joka peitti meidät ”sisällensä”.  Tätä jatkui sitten lopun matkaa, joka kesti liki 6 tunnin ajan. 
Kohtaaminen sumussa..
Tuon ajan menimme ihan tutkan, karttaplotterin ja AIS:n turvin.  Karttaplotterin tukena oli vielä tabletti, jossa navigointiohjelma.  Tämän lisäksi oli paperikartat, joihin merkittiin pakkamerkinnät, missä oltiin milloinkin.
Kisaajat lähdössä merelle

Täytyy todeta, että haasteellista oli.  Jos ei muilla ollut AIS lähetintä, niin näki heidät tutkasta (pystyi päättelemään että joku tulossa). AIS näyttää kaikki tiedot, suunnan matkan, nopeuden mutta jos näitä ei saatavissa, voi tutkasta päätellä mihin toinen etenee.. Näin ainakin näissä vanhemmissa tutkissa..
Ja sitten se saavutti meidät.
Aika hyvin selvittiin, vaikka liikennettä oli .. ”mielestäni tosi paljon”.  Ei ruotsalaiset jää sakeassa sumussa paikoillensa, vaan matkaan lähdetään, jos suunnitelma on..  Yhdestä poukamasta kuului sangen ihastuttava saksofonin soitto.. aamu 10 jälkeen, mutta tämä ei saanut meitä muuttamaan suunnitelmaa. Sitten oli heitä matkaan lähtijöitä, meidän lisäksi, joita tuli vastaan sieltä täältä tuolta, omalle kulkureitilleen..  Heitä sitten väisteltin..
Matkalla myös ylitettiin menomatkan vanavesi, eli menimme etelää kohti yli kuukausi sitten Penningskärin tietämillä..

Lopulta saavuttiin Sandhamiin, mutta matkasta ei jäänyt mieleen muuta kun sumu ja sumusta eteesi pöljähtävät tapahtumat… veneet ja saaret..saarien osalta ei ihmeellisyyttä, plotterista osaa odottaa, muut veneet.. hmm.. tutkasta näkee, jos ei ole lähettävää AISia, jolloin näkee jo kaukaa..
Sandhamn polkuja..
Sandhamn auringonlasku...
Sandhamiin saapuminen oli yhtä ”sokkoa”.  Plotterin ja tutkan avulla sinne tultiin, vastassa purjelautakilpailijat.  Heitä meidän tutka ei näytä.. en tiedä näkyykö uudemmissa.? Sitten alkoi paljastumaan totuus tilanteesta.. sumu, purjehduskilpailut ja tilanne oli se, että yhtään vapaata vierasvenepaikkaa ei ollut.  1/3 osa oli varattu kisailijoille.. Olimme kolmas jonossa ja lopulta vei 1,5 tuntia, että meille löytyi sopiva paikka..  Ei tämä mitään, sillä tuolloin kello oli vasta vajaat 16, joten oli hyvää aikaa käydä suihkussa..
Kiss tender..
Nuo kilpailut vievät 1/3 paikoista ja muista paikoista armoton kilpailu.  Veneiden koko ja”kiss tender” jakavat paikat.  Tämän mielestäni hyvä systeemin, että ”kiss tender” laittaa veneen nimen/koon ylös saapuessaan ja sitten näille etsitään paikka.  Oikeudenmukaista ja reilua..

Sandhamn on tutustumisen arvoinen paikka.  Ihania taloja, pieniä kujapolkuja ja ties mitä..  Kolikon toisella puolella on, että paikka tuntuu olevan ns ”jet set”, eli bilehilettä voi esiintyä ja musiikki soi myöhempään..

Reitti Nåttarö-Sandhamn
Lopulta illalla klo 17 jälkeen sumu alkoi hälvetä, joten lisää kierroksia koneeseen, eli syömään J

Emme saaneet varattua pöytää "ykköspaikkaan", purjehdusseuran hotelliin, mutta toisaalta löytyi ihan kelpo paikka..

Päivän mitat ovat 38.2 mpk ja tähän n. 6h + paikan odottelu 1,5h   

Huomenna on tarkoitus mennä Arholmaan ja siitä sitten sunnuntaina yli Ahvenanmaalle, jos keli sen sallii..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti