lauantai 13. kesäkuuta 2015

12.6.2015 Jurmo-Utö

Perjantai ja aika lähteä kohti Utön majakkasaarta.  Suomen eteläisin asuttu saari.  Sää on lähes pilvetön, lämpötila normaali eli vähän yli +10 astetta ja tuulta kivasti n.

Kohde horisontissa, Utö

7 m/s, lounaasta kuinkas muuten.  Nukuimme aamulla pidempään ja juuri herätessäni, oli JäPS:n Ilkka jo tekemässä lähtöä.  Siinä vielä laiturilla vaihdoimme muutaman sanasen Latvia/Liettua satamista ja aika näyttää lähdemmekö sinnepäin.  Ilkan mielestä ihan kelpo paikkoja.

Itse pääsimme matkaan 1130 ja sivutuulen vallitessa, LPS:n Janne sekä Panu auttoivat keulaköysien irroituksessa, sekä "ennakon" laskennassa. Suuret kiitokset heille tästä.  Kaikki meni hyvin ja satamasta ulos päästyämme heti isopurjeen nostoon.  Keula tuuleen ja nostimesta purjetta ylös vaan kun ei nouse..alas ja uudestaan.. ei onnistu kunnes huomasin että nostin oli päässyt kiertymään vasemmanpuolen yläsaalingin taakse.  Normaalisti se sieltä lähtee kun tekee ns "lassoliikkeen" ja saa nostimen tekemään aaltoa, mutta tällä kertaa se ei auttanut, vaan nostin piti juoksuttaa laysien taakse ja veneen sivulle asti kunnes se pinteestä vapautui.  Purjeet ylös ja kokka kohti länttä.
Vahine kohti Korppoota

Vahine lähti samaan aikaan, heillä suunta pohjoinen, Korppoo.


Vauhtia kivasti 6-6,5kn ja yhdellä luovilla päästiin Eglonskärin sektoriloiston pohjoispuolelle asti.  Kiva pitkä halssi ja kohtuullisessa tuulessa.  Emme lähteneet luovimaan syväväylän kapeassa kohdassa, vaan ajoimme etelä/kaakkoon, rahtilaivojen akkurointipaikan läpi ja sieltä takaisin syväväylälle.  Tuuli kääntyi samalla enemmän länteen ja loppumatka päästiin suoraan etelään, kohti Utön sisäänajoväylää.  Tässä vaiheessa tuulikin oli noussut n 9-10 m/s tuntumaan ja purjeiden lasku vastatuuleen+aallokko, vähän hankalampaa.
Jurmo-Utö

Vanhojen muistikuvien mukaan vierasvenelaituri on luotsilaiturin vasemmalla puolella.. olihan se.. mutta paikat vähän muuttuneet 27v aikana ja hotellille on tullut uusi vierasvenelaituri lisää..  No, mennään sinne sitten huomenna, lauantaina, tuumattiin..
UTÖ luotsilaituri

Matkaa tuli vain 12,2mpk.  Aikaa meni 2h 15min    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti