perjantai 19. kesäkuuta 2015

17-19.6.2015 Maarianhamina...

Kolme viikkoa alkaa olla takana ja ollaan päästy sekä tutustuttu Maarianhaminaan.  Ensimmäinen pyykkipäivä oli, sitten vähän siivottiin ja taas suunniteltiin seuraavaa/seuraavia etappeja.  On vähän odoteltu ilmojen lämpiämistä ja sopivaa tuulen suuntaa, joka näyttää tulevan kuin tilauksesta huomiseksi lauantaiksi, tosin kevyenä, ehkä..
Ajeltu polkupyörillä ympäri lähialueita, pongattu kalasatama, josta saatiin maukas päivällinen, jopa shoppailtu vähäsen.. (ihan kun sitä tavaraa ei ole jo tarpeeksi..). Välillä mietitty mitä kaikkea on mukana, joita ei vielä olla tarvittu ollenkaan, edes mieleen tullut.. (ja sitähän on..), sekä muitettu halata toisiamme joka aamu sekä tilaisuuden tullen :-)

Pidemmälle ei olla jaksettu lähteä, eli Kastenholma/Bomarsund jäävät loppukesään.  Hyvä näin, että elokuulle jotain kohteita.  Huomattiin, että meillä on veneessä paljon kirjallisuutta Ahvenanmaasta, joihin olisi voinut tutustua etukäteen. Niissä on paljon olemista helpottavaa hyödyllistä tietoa.
Pesutupa

Jotain kustannuksista täällä Maarianhaminan länsisatamassa

  • satamamaksu 27€/vrk, sähkö kuuluu hintaan
  • pesukoneellinen 6€
  • pitzzat 10-14€ tai yli..
  • sauna aamulla 8-11 ja 18-21
Hiljaista länsisatamassa on, eli ei paljon veneitä.  Ainakin puolet tai on yli puolet jostakin muusta Itämeren maasta.  Englannista ja Saksasta on paljon.  Sitten Hollannista ja Ruotsista.  Norjalainen vene ja Puolasta myös.  Toiset jopa kovia saunomaan, eli kun löytyä alkaa viskomaan.. "yyeeesh..(toinen kuuppa)  yyyyyeeeeeshhhhhh.. (3.kuuppa) yyyyyyyyyyeeeeeeesssssshhhhhh..."  sitten tuota puolan kieltä en ymmärrä enempää.. ;-)

Mastot h=50m
Pommern purjelaiva on tosi iso ja jos luotsiporukka on oma "heimonsa", niin ovat olleet tuon ajan merimiehetkin, niissä varusteissa ja laitteilla.

Juuri tuli taas matkustajalautta satamaan.  On paljon puhuttu lauttojen aiheuttamista aalloista ja aaltojen vaikutuksesta saaristoon.  Yksi keskustelun aihe tai tutkimuksen aihe on myös lauttojen aiheuttama melu.  Meidät on yllättänyt veneen sisällä kuuluva melu/ääni, kun ohi ajaa lautta (matkustaja tai rahti).  Se on ihan omaa luokkaansa mitä ulkona kuuluu.  Johanna tiesi kertoa, että tätä on tutkittukkin jonkin verran mutta ei varmaan vielä tiedetä melun vaikutuksesta meren eliöstöön..  Tämmöinenkin huomio tehty..

Juhannus, ekat mansikat
Huomenna Lauantaina 20.6 on tarkoitus lähteä kohti Ruotsia, tällä suunnitelmala Arnholt on saari, jota lähdemme etsimään.  Tuulta on luvattu, ilmatieteenlaitos n 3m/s idästä ja vastaava SWE ympäri pohjoista tai itää 3-7m/s tai 5m/s ehkä sumua tai jopa ei niin hyvä näkyvyys.   
Nuo kuulostaa ihan hyvältä, mennään ruottinlaivojen reitin pohjoispuolella, on AIS ja tutka, joten tarkkaillaan niitä jos on sumua, myös takaata tulijoita, sillä nuo isot kulkevat 15-25 solmun nopeutta, eli saavuttavat nopeasti.   
Kauppaan..

HR kokoontumisajot 2x36+372






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti