lauantai 6. kesäkuuta 2015

5.6.2015 Tallinna-Jussarö..

Aamuherätys perinteisesti Kukonlaulun aikoihin mutta tällä kertaa valmistelut sujuivat "rutiinilla", vaikka kello on 6:00..
Tuuli oli tyyntynyt, aurinko pilkisteli pilvien lomasta ja muutenkin kaupunki on vasta heräilemässä. Satama-altaan reunalla on parikymmentä onkijaa ja näyttävät saavan kihuja.  Sellainen, ilmeisesti suomalaisen salakan sukuinen kala.

Satama-altaasta pitäisi päästä lähtemään klo 7 paikkeilla, sillä ensimmäinen Tallinnan lautta lähtee kohti Suomea 7:30 ja siitä eteenpäin tunnin sisällä loput, joten pyrkimys oli päästä "keulille" ettei tarvitse ohitella merellä :-).  SatamaMaster antoi meille luvan poistua 7:09 ja siitä me ohitimme niin Sperstarin, Baltic Queen ja Viking EPRS lautat, matkalla kohti Suomea, mutta ei tiedetty vielä miten Länteen pääsemme.

Eilinen tuuli oli tyyntynyt lähes tyystin ja oli enää 1-2m/s.  Tuollaisella tuulella meillä käytetään "peltigenoaa", eli moottoroitiin eteenpäin ja säätiedotus lupaili lounaan ja lännen välistä tuulta, joka voimistuu Suomen rannikkoa lähestyttäessä ja kääntyy samalla lännen ja jopa luoteen puolelle.. Siis vastatuulta ja kaikki korkeus on hyväksi loppua kohden.

Lähdettiin kohti Naissaarta ja sen eteläpuolitse kohti SuuRupia.  Koplinista lähti pari rahtilaivaa ja vastaan tuli matkustajalaiva, joten siirryimme laivaväylän pohjoispuolelle.  Tilanne selkisi klo 9 jälkeen ja samalla nousi sopivasti tuuli.  Purjeet ylös ja suunta niin korkealle, mitä päästään :-) (vastatuuleen).  Matka meni hyvin ja tuulta oli alun 6m/s, lopun 10m/s välillä.  Mistään orastavasta huononolontunteesta ei ollut tietokaan ja hommat soljui kivasti 1h ajovuoroilla, eli kropat ja mieli alkaa normalisoitua.. jeees ja jiiiihaaa.. Esiin työntyy pikkutytön ja -pojan innostus "..kohti ääretöntä ja sen yli.."  Ollaan ja mennään, eteenpäin. :-) 



Säätiedotus piti paikkaansa, sillä loppua kohden tuuli nousi ja kääntyi vastaisemmaksi.  Matkalla "kerätty" ylimääräinen korkeus ulosmitattiin Jussarön majakkaa lähestyttäessä ja pääsimme samalla halssilla kääntymään sisäänajoväylälle.  Kohtuullisessa tulessa, rullaavassa aallokossa ajoimme Jussarön vierasvenesatamaan ja vene kiinnitettynä 15:58:35.

Suomenlahden ylitys 53mpk, n 9h, konetunnit 2h, max nopeus 7,4kn

Vielä saarikierros päälle ja maukas perinneillallinen, savukala peruna voi, sekä palkkioksi ylityksestä kuohujuomalasilliset, niin "se oli siinä" :-)

Vene ja miehistä kaipaa pesua, joten taidamme suunnata suoraan Hankoon, lauantain etälätuulessa.

ps.  Jussarö on käymisen arvoinen kohde.  On aivan "absurdia" olla luonnon keskellä, kuitenkin toisaalta näkee ihmisen ajattelemattomuuden ja historiassa tapahtuneiden asioiden jäljet.. Hieno paikka!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti