tiistai 30. kesäkuuta 2015

30.6.2015, Gotska Sandön-Gotland / Lickershamn

Aamu herätys 6:30 ja valmistautuminen lähtöön.  Yö tuli nukuttua paremmin kun siirryttiin rantavesiin.  Kumppari oli yön kuivumassa etukannella, mutta aamukaste oli vielä tiukasti sen pinnassa.  Sitä kuivatessa aurinkon paisteessa tuntui että on ensimmäisiä vähän lämpimämpiä aamuja.. siis kesän henkäys..

Vesi on tällä paratiisisaarella kirkasta.  Johanna sanoikin, että ollaan kuin Aatami ja Eeva, kahdestaan autiolla saarella.  No, on saarella muitakin, saaren keskellä on kylä ja muita veneilijöitä tosin matkaa heihin useampi kilometri.



Lähdimme matkaan kohti Gotlantia.  Kohteeksi oli edellisillan kipparikokouksessa valikoitunut Lickershamn, josko sinne asti jaksetaan. Matkaa on reilu 40mpk ja jos alkaa kesken väsyttämään, niin siinä on matkalla muutamia satamapaikkoja, joihin voi mennä.

Lähdimme liikkelle suuntana Gotska Sandön luoteiskulman kautta kierto. Näin saatamme nähdä muutamia Gotland Runt kisaan osallistuvia veneitä ja niitähän vastaan tulikin.  Samalla pääsemme ihastelemaan saaren rantoja mereltä ja kyllä ne aika uskomattomalta näyttävät.  Miten pienen osan näimme eilen..

Siinä saaren rantaa kiertäessä, alkuperäinen kohde unohtui.  Lopulta huomasimme, että Gotlannin länsipuolelle jos haluamme, meidän pitää kääntyä reilusti länteen päin.  Muuten pääsymme vähän kauempana olevalle Latvia/Liettua rannikolle ja vielä ei ole tarkoitus mennä sinne.

Kurssin muutos ja tiukkaa luovia, suuntana Fårön länsipuoli,

Alun kevyt tiukka vastatuuliosuus ajettiin täysin purjein, mutta koneella avittaen (1500r/min).  Näin 3-4m/s tulessa pääsimme reilu 6 solmua.  Puolessavälissä tuuli alkoi kääntyä ja hiukan nousta.  Sammutimme koneen ja annettiin kokan kohista tuulessa..

Rahtilaivan kanssa katsoimme, kumman "hermo kestää",  AIS näytti CAP-matka 87ft.. 46min päästä.. muutettiin hiukan kurssin ylöspäin, jolloin nopeus putosi alle 8 solmun.. tilanne hoidettu..

Kaunista ja erillaista on Gotlannin rannikko ja matka meni kivasti sekä lepposasti.  Tuuli ja meri on vielä kylmä, mutta kun pääsimme Lickershamiin, oli kesäisen lämmintä.. sortsikelit..

Aurinko paistoi ja ihmisiä hiekkarannalla uimassa..

Lickershamn
Lickershamnissa on Gotlannin suurin raukki.  Kerrotaan, että sen päältä on hypännyt morsiuspari meriin, kuolemaan..  surullista ja eivät ole vieläkään laittaneet kaiteita jyrkänteen reinalle, saatikka "kiipeily kielletty"-kylttiä..

Hieno, soma, idyllinen vierasvenesatama.  Poijut juuri uusittu, sähköt laiturille ja vesikin näyttäisi olevan tulossa (uudet putket vedetty..)
Gotska Sandön-Lickershamn

Satamamaksu meiltä 210kr ja jos ottaa sähkön + 50kr

Matkaa kertyi 46mpk ja aikaa tähän valmisteluineen vajaat 9h




Se on sitten ensimmäinen kuukausi purjehdittu.  Huomenna kesä todellisuudessa alkaa.. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti