lauantai 20. kesäkuuta 2015

20.6.2015 Maarianhamina-Håkanskär...

Eka blokipäivitys ja mobiililaitteella :-)
Johanna tuossa laittoi aamun tunnelmia ja siitähän ne ovat nousseet oikein huimiin lukemiin.  Matka Ruotsin puolelle meni vähätuulisissa olosuhteissa, vanhaa maininkia tai rahtilaivojen aikaansaamia aaltoja oli koko matkan, sen verran että nostettiin isopurje tasoittamaan menoa..  auttoiko vai ei??  sitä on vaikea sanoa, mutta muutaman myötätuulikymmenyksen ehkä antoi.  Nyt on erilaista mitä matka Maarianhaminaan.. :-)
Ruotsin aluevesillä

 Alkuperäinen suunnitelma oli mennä Arholmaan mutta otimme vähän "aallokkolisää" ja suuntasimme ruottinlaivojen sisäänajoväylään. Kohde siten muuttui ja meinattiin ajaa pidemmälle saariston.. jonnekkin, kunnes säätiedotusta katsoessa ajatus tuli mennä Håkanin saarelle, eli Håkanskär.    Sinne ei ole mitään asiaa, jos ei tyyntä ja nyt on sellaista luvattu.  Koordinaatit 59⁰48'10''N  19⁰15'15''E

Luoteispohjukka
Paikka on kuin paratiisisaarelta, tosin tuulenvire on nyt kylmä ja samoin vesi.  Vesi on kirkasta kuin välimerellä.  Rahtilaivat ajelevat kaukana horisontissa, tosin ruottinlaivat näkyvät hyvin etelämpänä.  Ankkuroitiin luoteiskulmassa olevaan lahteen ja toisella kerralla ankkuri otti kiinni.  Toivottavasti lähtee hyvin irti.

Pumpattiin kumivene käyttökuntoon ja käytiin käyskentelemässä saarella, pieniä lampia ja hetteikköjä kalliosella saarella..  aika ihmeellistä.  Pohjoispoukamassa oli yksi moottorivene ja kaksi melontapariskuntaa.  Aika kauaksi melojat ovat lähteneet.

Vaikka tuuli on idästä, tulee ihmeellinen maininki pohjoisesta juuri poikittain veneeseen nähden.  Keinuttaa koko ajan..  Pitääköhän viedä perästäkin ankkuri, että saa veneen oikeaan asentoon noihin maininkeihin nähden..?

Huomenna matka jatkuu kohti Tukholmaa ja todennäköisesti yövytään jossakin matkalla..

Hyvää juhannuksen jatkoa toivottaa s/y Ostara :-)

Matkaa tuli kiemuroineen 29mpk
Maarianhamina-Håkanskär








4 kommenttia:

  1. Hyvää Juhannuspäivän viimeistä tuntia sinne Ruotsin puolelle. Kiitos kiinnostavasta matkablogistanne jota on mukava seurata. Turvallista jatkoa retkellenne.
    Eino&Pirkko

    VastaaPoista
  2. Kiitos Eikka&Pirkko! Katsotaan menemmekö samoja satamia, mitä aikoinaan Samuraita Suomeen tuodessa kävimme, olisiko ollut kesä 2002...

    VastaaPoista
  3. Vahinko, kun unohdimme kertoa, että Ahvenanmeren ylityksen aikana pitää leipoa Horisonttikakku (voidaan tehdä myös muillakin pidemmillä taipaleilla) eli köydet irti ja kakkutaikinan tekoon, paistetaan kakkupohja normisti ja hiukan ennen päämäärää suoritetaan kakun kostutus maun mukaan, vatkataan kermavaahto ja päällystetään kakku sekä koristellaan kauden marjoilla (mansikka sopii erinomaisesti) !!!

    VastaaPoista
  4. Kiitos vinkistä Anu&Matti, ehdimme jo tänne "sisämaahan" ja käydään ensin morjestamassa kuninkaallisia ja palataan sitten kakuntekoon. Voidaan harjoitella ensin noilla eteläisimmillä vesillä ja takastullessa leipoa vaikka useampi kerralla..

    VastaaPoista