tiistai 23. kesäkuuta 2015

22.6.2015 Yxlan (Sillviken)-Vaxholm...

Sillvikenin lahdenpohjukka
Sillvikenin lahdenpohjukka on ihan kelpo pysähtymispaikka ja varteenotettava vaihtoehto Furusundin huvivenesatamaan, jos ei pelkää ankkkurin kanssa touhuta.  Rauhallinen ja suojaisa.  Nukuimme kuin aviopari..   koko yön levollisesti.  Illalla oli kiva katsoa ohiajavia risteilyaluksia, niiden valot alkoivat hämärässä näkyä kivasti.  Toisilla kohde Maarianhamina, Helsinki, Tallinna, jne..

Ankkurointipohja on kohtuullisen hyvä, eli hienoa hiesua/hietaa..  Aika hienojakoista, sillä ankkurin poijukäysi (apuköysi jos ankkuri jää kiinni johonkin, niin saa vedettyä vastakkaiseen suuntaan) oli myös tuossa erittäin hienojakoisessa "savessa".  Toisaalta aines oli niin hienojakoista, että lähti taas kansiharjalla hyvin puhtaaksi, jopa huomattavasti paremmin, mitä Håkanskärissä.



Pesäpuu
Merimetsojen pesintä
Matkalla ajoimme ohi Ryssmasternan sektoriloiston ja sen luona löytyi mieleenkiintoinen näky.  Merimetsot ovat vallanneet muutaman saaren ja kaikki puut ovat kuivuneet pystyyn.  Kauheaa mekkalaa saarelta ei kuulunut, mutta tuulen alapuolelta mennessä oli haju varsin pistävän napakka.  Ei ihme, että puut kuivuvat pystyyn ja merimetsoja oli tosi paljon. Eivät ole kivoja mökkinaapureita, jos mökki sattuisi olemaan lähettyvillä.. tuumin.. ja pistettiin moottoriin lisää kierroksia..

Vaxholmin linna
Tämänpäivän kohde oli siis Vaxholm.  Tarkoitus oli mennä tutustumaan Vaxholmin linnaan, johon pääsee Vaxholmin huvivenesatamasta yhteysaluksella.  Lähtee sataman viereisen hotellin takaa, kun katsotaan satamasta.  Linnaan ei ole sisäänpääsyä, mutta opastetut kierrokset tai linnan museoon on pääsymaksu.  Vähän fliisuksi jäi tämä linnoitus minulle.  Mielikuvitus ei oikein päässyt valloilleen, kun siellä ei pääse kiertelemään mitään "jänniä" paikkoja/koloja.  Ei päässyt pikkupoika valloilleen tällä kertaa.  Hiljaista oli vielä linnoituksessa, ei paljon ihmisiä.

Kotiaresti
Vaxholmin huvivenesatama on aika rauhaton paikka.  Jossakin luki, että on jonkinlainen "bilepaikka", mutta nyt meille rauhattomuutta loi erityisesti sataman vierestä kulkeva/lähtevä lossiliikkenne.  Kaksi isoa, 88m pitkää, lossia tulee/lähtee 2-3kertaa tunnissa ja kolina sekä potkurinäänet ovat sen mukaisia.  Aikataulu alkaa aamu klo 6 ja loppuu puoliltaöin.  Aamulla ja alkuyöästä liikenne on tosin vähän rauhallisempaa.

Muuten Vaxhomin kaupunki on soman pieni, idyllinen ja kaunis.

Ruottinlaivaliikenne ei kulje Vaxholmin salmien kautta, mutta kapeiden salmien poikki menee nuo kaksi lossia, sekä suuri määrä päiväristeilijöitä ja lukematon armaada huviveneilijöitä.  Salmen kautta oikaisee paljon kun kohde on ulkosaaristossa, suoraan idässä tai pohjoisessa.

Matkaa kertyi 19,8mpk, aikaa 3,5h
Satamamaksu 275kr (alle 12m) ja jos tarvitsee sähkön +50kr

Vaxholm huvivenesatama
Sellainen erikoisuus koettiin, että kiinnittyminen tehtiin ensimmäistä kertaa ns mooring line köydellä.  Ankkuriköydet lepäävät pohjassa ja nousevat ylös laiturille.  Ajetaan vene laituriin (keula tai perä) ja poimitaan köysi, kiskotaan se ylös merestä ja kiinnitys.  Köysi oli suhteellisen puhdas, mitenhän loppukaudesta?  Satamassa oltiin kivasti meitä vastassa ja köyttä oltiin tyrkyttämässä, tosin oltiin Johannan kanssa asiaa mielessämme pohdittu ja tehneet, joten satamahenkilö totesi, köyden antaessaan, tehän näytätte tämän osaavan ja lähti auttamaan toista venettä.. :-)

Illalla varattiin valmiiksi satamapaikka Tukhlmasta ihan keskustasta Wasahamnista.  Tämän voi tehdä nettiosoitteesta http://dockspot.com/.

Kokeiltiin ko palvelua ja katsotaan jääkö kokeiluksi, sillä ottavat välityspalkkioksi 10%.  Onko se paljon?  Vaakakupissa pitäisi olla varma satamapaikka, toisella puolella epävarma ja jos paikkaa ei ole niin sitten etsittävä muualta..  Tosin yleensä sopu tilaa antaa, kuten lohisopalla..

Reitti Yxlan-Vaxholm







2 kommenttia:

  1. Vihdoin viimein sain otettua aikaa lukea teidän blogi päivityksiä. Mahtavia hetkiä elätte kyllä siellä nyt, unelmat on tehty toteutettaviksi! Ihana kommentti Johannalta kurjan meritaipaleen päätteeksi ''ei tämä muuten niin mukavaa olisi ellei niin kovin toisistamme tykättäisi''. Tämän jälkeen hyvillä mielin nukkumaan... Halaukset ja terveisiä sinne molemmille merenkävijöille!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Virpi kommenteista. Viimeiset meriretket onkin menneet lähes tyynessä kelissä. Meri voi tosiaan olla kovin erilainen eri päivinä, mutta maisemaan ei varmaan koskaan kyllästy. Sopukin on säilynyt jo kohta 4 viikkoa:)

    VastaaPoista